Álvaro Gijón estudia la sentència que condemna el jutge i el fiscal que l'investigaven.

Álvaro Gijón estudia la sentència que condemna el jutge i el fiscal que l'investigaven.

El expolític ha recollit aquest dilluns la notificació al TSJIB.

PALMA, 20 Nov.

La representació de l'exdiputat del PP, Álvaro Gijón, estudia la sentència que condemna els investigadors del cas Cursach, el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán, per decidir si la recorren davant del Tribunal Suprem.

L'expolític ha acudit aquest dilluns a la seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) per recollir formalment la corresponent notificació. A preguntes dels mitjans, Gijón ha rebutjat valorar la sentència ni fer cap tipus de declaració, més enllà de limitar-se a assenyalar que estan estudiant el contingut.

Gijón ha coincidit en el Palau de Justícia amb un dels policies condemnats, el subinspector Miguel Ángel Blanco. El Tribunal li ha imposat tres anys i deu mesos de presó per un delicte d'obstrucció a la justícia i coaccions sobre Álvaro Gijón.

Penalva i Subirán han estat condemnats a nou anys i un dia de presó per diferents delictes, i d'aquesta condemna, un any i mig de presó corresponen a coaccions sobre Gijón.

El TSJIB ha condemnat el jutge, fiscal i policies a indemnitzar, conjunta i solidàriament, a Álvaro Gijón per un import de 6.500 euros per danys morals.

Gijón es va donar de baixa del PP després de la detenció del seu germà i els seus pares en el 'cas ORA' el 2017. Ho va fer de forma voluntària i mantenint la seva innocència. Va continuar com a regidor i diputat no adscrit fins al final de la legislatura.

En relació a la condemna per coaccions a Gijón, els magistrats del Tribunal Superior consideren que el xat intervingut als investigadors deixa "palesa i visible la pèrdua d'imparcialitat del jutge i del fiscal en la instrucció, trencant així una de les garanties bàsiques i essencials del procés penal i dels drets dels investigats, amb el conseqüent efecte de poder viciar i contaminar tota la instrucció".

La sentència considera que, a banda del caràcter discutible dels indicis de criminalitat i la seva potencialitat per dur a terme les detencions i registres, és evident que per efectuar els registres disposats no era "necessari ni proporcionat" detenir els familiars de l'expolític.

Per al Tribunal, "els acusats Miguel Ángel Blanco, Iván Bandera, Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán, en practicar les detencions dels pares i el germà d'Álvaro Gijón, pretenien exercir pressió sobre el polític perquè confessés haver participat en l'amaçament del concurs percebent una comissió d'un milió d'euros i al mateix temps influir negativament en l'ànim dels seus familiars detinguts perquè facilitessin informació que pogués incriminar-lo".

Tags

Categoría

Illes Balears