Antiautopista demana al PP que "mantingui i consolidi" el carril bus VAO i la limitació de velocitat a 80 km/h. Antiautopista demana al PP que "mantingui i consolidi" el carril bus VAO i la limitació de velocitat a 80 km/h.

Antiautopista demana al PP que

PALMA, 7 Ago.

La plataforma Antiautopista ha demanat al PP que "es mantingui i consolidi" el carril bus-VAO i la limitació de velocitat a 80 quilòmetres per hora (km/h) a la Via de Cintura i que "actuï de forma racional sense deixar-se arrossegar per les fal·làcies del seu soci de govern".

En un comunicat emès aquest dilluns, la plataforma ha manifestat la seva oposició "a l'intent del nou equip de PP i Vox de suprimir el carril bus-VAO de l'autopista de l'aeroport", atès que aquest carril, han assegurat, "té un efecte didàctic molt important".

Així, han assenyalat que "permet que el transport públic tingui preferència i fa que els usuaris de transport privat puguin veure amb els seus propis ulls, en ser avançats per a l'autobús, els taxis o els cotxes compartits, que l'alternativa del transport públic o compartit és operativa, útil, preferible i més interessant".

En aquesta línia, han indicat que aquesta mesura "ha d'anar unida a la millora continuada i sostenida del transport públic per fer-lo més competitiu". "S'ha comprovat que si les persones que utilitzen el transport públic poden confiar en ell per arribar a temps als seus compromisos, el seu ús s'incrementa", han afegit.

Així mateix, la plataforma ha reiterat les consideracions fetes per la Direcció General de Trànsit (DGT) pel que fa a la "absoluta legalitat d'aquest carril, tant des del punt de vista material, com del procediment seguit pel seu establiment".

En aquest sentit, han subratllat que entenen que el Consell Insular "disposa d'una excel·lent cantera de juristes a la seva plantilla, que són els que han de pronunciar-se sobre l'adequació al dret de la infraestructura, no pas els enginyers, que no són experts en lleis". Per això, des de la plataforma han sol·licitat "l'elaboració d'un informe jurídic sobre aquest tema, que s'haurà de fer públic".

També han fet menció al fet que en el Pla director sectorial de carreteres de Mallorca (PDSC) actualment vigent i aprovat el 2009 pel Consell de Mallorca, "s'inclou la possibilitat de fer carrils bus-VAO concretament en el punt sobre Programes d'Actuacions especials, referint-se a l'impuls del transport públic".

A més, han indicat que el 2004 el Parlament, a instàncies del govern del PP, va aprovar el Pla director sectorial de transport de les Balears (Pdstib), en què "ja es preveia que en les vies ràpides es poden crear carrils bus-VAO, atès que sovint el nombre d'autobusos que hi circulen no justifiquen per si mateixos la existència d'un carril bus exclusiu".

Pel que fa a l'"suposada augment en els embussos derivat d'aquest carril i una suposada major accidentalitat", des de la Plataforma han exigit "que les dades contrastades es facin públiques, incloent-hi les referides a la millora del servei públic i l'increment de l'impuntualitat i la velocitat comercial del transport públic que ha derivat de la creació d'aquesta via".

A més, la Plataforma ha demanat al Consell "tenir en compte les veus del sector professional afectat, que s'han manifestat a favor de mantenir el carril, així com a realitzar una enquesta sòlida entre els usuaris del transport públic".

D'altra banda, sobre "l'eventual ampliació de la calçada en el tram en qüestió", Antiautopista ha considerat que "no s'han de dilapidar més recursos públics per afavorir la congestió del trànsit, perquè està científicament demostrat que una nova via ràpida o un augment de la capacitat del viari repercuteix en nous embussos, en l'atracció de més usuaris i en un increment de la magnitud del col·lapse".

Pel que fa al "tancament del túnel de Sóller, saturat per un trànsit impossible d'assumir, i la situació caòtica de la ciutat de la Serra, i de Palma", han assegurat que aquestes qüestions "posen de manifest que el problema de la congestió ja no es pot abordar amb increments de la capacitat de les calçades, sinó amb mesures valentes que desincentivin l'ús del cotxe privat i afavorin el transport públic col·lectiu".

A més, la plataforma ha lamentat que "en el context d'emergència climàtica absoluta és necessari impulsar polítiques que, en lloc de generar nova demanda de circulació, facin tot el contrari, que es retiri cotxes de la circulació a un ritme accelerat".

D'altra banda, han fet referència a que, "d'acord amb dades oficials de la Unió Europea, el transport és responsable d'un quart de les emissions de diòxid de carboni a la UE, de les quals el 72 per cent provenia del transport per carretera".

Igualment, han insistit que "el compromís de la UE és reduir a un 90 per cent les emissions del transport cap a 2050 i això ha de passar, forçosament, per la reducció accelerada del nombre de vehicles individuals en circulació".

Pel que fa a Balears, el transport terrestre, aeri i marítim "és el sector que més emissions genera a l'arxipèlag, segons l'últim informe del Laboratori Interdisciplinari del Canvi Climàtic (Lincc)", han expressat.

Sobre la supressió de limitació a 80 km/h de velocitat a la Via de Cintura, des d'Antiautopista han defensat que "seria desitjable que els polítics actuessin de forma coherent, regits per la lògica i no per apreciacions merament ideològiques".

En el cas d'aquesta circumval·lació, han assegurat, "s'ha demostrat que l'acciidentalitat s'ha reduït d'una manera molt significativa, pel que fa al nombre d'accidents i, molt especialment, per la seva gravetat".

Per aquesta raó, han criticat que "pretendre que un suposat augment de l'acci-dentalitat en el carril bus VAO justifiqui la seva supressió i, en canvi, en el cas de la Via de Cintura, una reducció de la seva accidentalitat no sigui suficient per mantenir la limitació, per als ecologistes posa clarament que l'actuació de la nova administració respon a criteris ideològics".

Així mateix, han lamentat que l'actuació del Consell també respongui a "obstinats prejudicis a favor d'una insostenible defensa de la mobilitat privada individual que no resisteixen el menor anàlisi científic".

Tags

Categoría

Illes Balears