APIB censura la proposta del Govern de canviar el director d'IB3 cada quatre anys i demana la "despolitització".

APIB censura la proposta del Govern de canviar el director d'IB3 cada quatre anys i demana la

PALMA, 9 Ago.

L'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) ha rebutjat la proposta del Govern de reformar la Llei 15/2010 de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3) per "canviar a quatre anys el mandat" del director general, per la qual cosa demanen als partits la seva "despolitització".

L'agrupació professional ha assenyalat que amb aquest termini de mandats els directius es "lialogirien a la legislatura", el que "implicaria vinculació ideològica", segons ha assenyalat l'associació en una nota de premsa.

D'aquesta manera, han assegurat que això suposaria "forçar" l'alternança de l'actual director general d'IB3, Andreu Manresa, el mandat del qual és de sis anys per imposició legislativa, el que implica que pot continuar al càrrec fins al 2028. A més, han afirmat que la Llei 17/2006, de la Ràdio i Televisió de Titularitat Estatal, també estableix un mandat de sis anys per al director general de RTVE.

APIB critica que els diferents governs autonòmics "intentin polititzar" l'ens públic i exigeixen "el compliment de la norma respecte al perfil tècnic i professional dels candidats", per "garantir independència i neutralitat".

"El PSIB, amb el suport de MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Podem, ja va reformar la llei d'IB3 el 2015 per rebaixar la majoria parlamentària necessària per nomenar el director general i el Consell de Direcció, al passar de dos terços a tres cinquenes, amb la qual cosa evitaven consensuar el candidat amb el principal partit de l'oposició", han recriminat els periodistes.

Per aquests motius, APIB ha demanat als partits que "despolititzin" la ràdio i televisió públiques i convoquin un concurs "públic i transparent per valorar la idoneïtat dels candidats, al prioritzar un perfil professional contrastat, solvent i independent".

Categoría

Illes Balears