• dimecres 29 de març del 2023

Aprovat el decret d'unificació i ampliació de la reserva marina de les illes del Toro i Les Malgrats

img

La superfície total d'aquesta reserva marina d'interès pesquer es multiplica per 13 i passa de 227 hectàrees a 2.952 hectàrees

Regula la pesca professional d'arts menors i la recreativa i crea dues zones especials de busseig amb un màxim d'immersions

PALMA, 5 Set.

El Consell de Govern, a proposta de Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha aprovat el decret d'unificació i d'ampliació de la reserva marina d'interès pesquer de les illes del Toro i les Malgrats, la superfície de les quals es multiplica per 13, passant de 227 a 2.952 hectàrees.

Segons ha informat la consellera Mae De la Concha en una roda de premsa, el Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el decret pel qual s'estableix la reserva marina de les illes del Toro i de Les Malgrats, i es regulen les activitats dextracció de flora i de fauna marina i les act ivitats subaquàtiques.

Les reserves marines de l'illa del Toro i de les illes Malgrats van ser creades el 2004 pel Govern a partir d'un estudi de la Societat d'Història Natural de les Balears. Fins ara, la superfície total d‟aquestes dues reserves marines d‟interès pesquer era de 227 hectàrees. Amb la unificació i ampliació fins a la punta de Cala Figuera arriben a les 2.952 hectàrees, és a dir, 13 vegades més que la superfície actual.

Amb aquesta unificació i ampliació de la reserva marina, De la Concha confia que s'estengui a una àrea més gran la recuperació de recursos pesquers, produïda a les reserves existents, provocant un increment substancial de les poblacions de peixos comercials del sud-oest de Mallorca i afavorint el sector pesquer i artesanal i les activitats econòmiques relacionades amb l'observació de peixos.

El ple de l'Ajuntament de Calvià, el 24 de setembre de l'any 2020, va adoptar l'acord àmpliament majoritari d'instar el Govern a iniciar l'expedient per unificar i ampliar les reserves marines actuals.

Els motius pels quals es va instar el Govern a unificar i ampliar les reserves marines de les illes del Toro i Las Malgrats van ser el bon estat ambiental de cala Rafaubetx i l'existència d'hàbitats bentònics de gran valor, com a praderies de posidònia i formacions de coral·ligen, que poden contenir poblacions de peixos amb valors de diversitat i biomassa molt superiors als observats.

La unió de les dues reserves marines pot, segons la consellera d´Agricultura, Pesca i Alimentació, ser el precedent d´una futura ampliació cap a la badia de Palma i els illots tant del Sec com de la Porrassa, tal com ha recordat, demanen l´Ajuntament de Calvià i algunes entitats privades conservacionistes, quan es produeixin les condicions que ho permetin.

Des de la seva creació, la biomassa ha experimentat creixements extraordinaris, i en algunes espècies tan emblemàtiques com el mer i l'escorball és, respectivament, fins a 52 i 284 vegades superior que fa 18 anys a l'illa del Toro. Pel que fa al conjunt de les espècies de peixos vulnerables a la pesca, la biomassa existent a l'illa del Toro és la més gran registrada mai a qualsevol punt del litoral de les Balears.

El decret estableix també activitats extractives de flora i fauna permeses, com la pesca professional de les embarcacions d'arts menors inscrites al cens corresponent i la pesca recreativa i el marisqueig recreatiu. D'aquesta manera, queda prohibida la pesca recreativa des de terra entre la cala de s'Art i el Morro d'en Feliu.

Quant a activitats subaquàtiques, el decret estableix dues zones especials de busseig, una per a l'illa del Toro i una altra per a les illes Malgrats. En cap de les dues es permeten les immersions nocturnes.

A la zona especial de busseig de l'illa del Toro, ubicada al perímetre marí de l'illa, queda prohibida tota mena de pesca marítima i d'extracció de flora i fauna marines, a excepció de les mostres amb finalitat científica i de la pesca marítima professional d'arts menors com són les arts de parada, moruna o solta, al punt conegut com a Clot des Moro, i la junquilera entre l'1 de gener i el 30 d'abril.

A la zona especial de busseig de les illes Malgrats, ubicada al perímetre marí de les illes Malgrats i dels Conills, tampoc no es pot pescar ni extreure flora i fauna marina, a excepció de les mostres amb finalitat científica i la pesca professional amb arts de parada, moruna o solta al Racó de s'Almadrava, la jonquera entre l'1 de gener i el 30 d'abril. També es permet l'ús de la potera per a cefalòpodes, entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre, i el volantí des d'embarcació, entre l'1 de octubre i 30 d'abril. La pesca recreativa des de terra amb canya amb un màxim de canya per pescador estarà permesa entre l'1 de gener i el 30 d'abril. La pesca des dels illots està prohibida.

Les zones especials de busseig estableixen punts concrets on es podran fer les immersions amb un màxim diari. Així, la zona de l'illa del Toro té sis punts concrets, que s'hauran d'abalisar. Cada punt es podrà visitar quatre cops al dia i un màxim de 12 submarinistes per visita. El nombre d'immersions màximes diàries no podrà superar en cap cas les 290 persones, ni mai hi podrà haver més de 48 persones bussejant de forma simultània a l'entorn immediat de l'illa del Toro.

La zona de les illes Malgrats, per part seva, tindrà quatre punts concrets, que també s'hauran d'abalisar, i es podrà visitar quatre vegades al dia i també per un màxim de 12 submarinistes per visita. El nombre d'immersions màximes diàries no podrà superar en cap cas les 192 persones. una important eina de gestió per recuperar les poblacions de peixos comercials i per conservar els hàbitats naturals marins. El decret estableix també la creació d'una comissió de seguiment de la reserva, que substitueix les comissions de seguiment de les reserves marines de l'illa del Toro i de les illes Malgrats.

"Com a consellera la unificació i ampliació de la reserva marina de les illes del Toro i Las Malgrats és un orgull perquè reafirma el lideratge de les Balears com el territori amb més superfície marítima protegida, al voltant d'unes 63.000 hectàrees d'aigües interiors protegides”, ha acabat la seva intervenció De la Conquilla.

Notícies més vistes Avui