Apunten per febrer de 2024 el judici contra excàrrecs i funcionaris de la Policia Local pel cas Exàmens.

Apunten per febrer de 2024 el judici contra excàrrecs i funcionaris de la Policia Local pel cas Exàmens.

Seran jutjats per una presumpta manipulació d'unes oposicions.

PALMA, 20 des.:

L'Audiència Provincial de Balears ha assenyalat per al febrer de 2024, previsiblement el dia 21, el judici pel cas Exàmens, que seieu al banc dels acusats a set persones, entre elles excàrrecs i funcionaris de la Policia Local de Palma, acusades d'alterar el resultat d'un concurs-oposició per optar al cos municipal.

En el banc dels acusats seieu els que per aquell moment ocupaven els càrrecs de director general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo; l'intendent cap de la Policia Local de Palma, Antonio Vera; el comissari cap de la Comissaria Operativa i de Seguretat, Rafael Estarellas, i altres quatre funcionaris de la Policia Local.

Segons recorda l'escrit d'acusació, el 30 de desembre de 2012 es va dictar una resolució per part de l'àrea de Funció Pública de l'Ajuntament de Palma que acordava la convocatòria del concurs-oposició per cobrir 14 places d'oficial de la Policia Local de Palma. Aquesta resolució es va publicar al Butlletí Oficial de Balears el 10 de gener de 2012.

Aquesta convocatòria, en la seva part d'oposició, constava de diverses proves, entre elles una d'aptitud físic-mèdica, una altra professional complementària consistent en 80 preguntes tipus test sobre 30 temes seleccionats, una prova professional consistent en desenvolupar per escrit deu preguntes sobre 30 temes relacionats i una última prova psicotècnica.

En aquest sentit, el fiscal sosté que a principis de 2012, Calvo, Vera i Estarellas suposadament van decidir de mutu acord alterar de forma fraudulenta el resultat del concurs-oposició perquè sortissin beneficiades determinades agents que anaven a participar en les proves.

Per fer-ho, afegeix l'acusació, Calvo hauria aprofitat la seva posició i jerarquia i la seva influència sobre altres funcionaris. Per la seva banda, Vera i Estarellas suposadament van utilitzar les seves funcions i la seva intervenció en el desenvolupament de les proves, ja que això els donava el domini i coneixement sobre el contingut de les proves d'accés referides.

Així, la Fiscalia afirma que els dos últims, que formaven part del Tribunal que havia de jutjar el concurs, van procedir a elaborar set de les deu preguntes de la prova professional especificant les respostes correctes. Seguidament, haurien facilitat l'escrit amb les set preguntes i respostes a Calvo.

L'escrit del fiscal recull que el 23 de maig de 2012, Calvo, al voltant de les 12.00 hores, va convocar a un dels agents també acusats al quarter de Policia Local. Allà, d'acord amb la resta de processats, mitjançant correu electrònic suposadament va remetre set de les deu preguntes de la tercera prova amb les seves respectives respostes a dos dels agents que participaven en l'oposició, que es faria sis dies més tard.

El correu de Calvo, segons la versió del Ministeri Públic, es va remetre a un dels agents amb dos documents adjunts. El mateix missatge va ser reenviat el mateix dia als altres dos agents implicats en aquesta causa.

Amb les preguntes i respostes en el seu poder, dos agents van presentar-se a la prova i van obtenir un resultat coincident amb la puntuació a les set preguntes que, suposadament, els havien facilitat.

El fiscal manté que tot això responia a un pla previ per beneficiar als policies que participaven en el grup. Així, després de facilitar els exàmens, s'obtindria l'ascens de dos agents i aquests possibilitarien que un tercer adquirís una plaça fixa com a funcionari.

D'altra banda, el Ministeri Públic assenyala a Vera per suposadament facilitar totes les preguntes i respostes de l'examen a una altra persona, de qui no hi ha constància que s'hagués concertat prèviament per obtenir-les. Aquesta persona va obtenir 24 punts sobre 24.

Amb aquests resultats, afegeix l'escrit d'acusació, les tres persones beneficiades van aconseguir superar les proves. En conèixer les preguntes i respostes, les van plasmar en les proves test i de desenvolupament i van aconseguir aprovar, així, el concurs d'oposició.

El fiscal destaca també que Estarellas, quan va ser interpel·lat després de l'examen per algun participant en l'examen sobre les irregularitats, es va negar a investigar i tampoc no va fer comentari algun. A més, quan va tenir coneixement de l'escriptura notarial que donava fe de la filtració, no va dur a terme cap acte per investigar o per anul·lar el concurs.

Finalment, la Fiscalia indica que el setè acusat, inspector per aquell moment de la Unitat Nocturna, va arxivar les diverses denúncies i expedients administratius contra un altre dels processats.

Aquesta decisió d'arxiu, segons l'acusació, vindria motivada perquè l'agent havia fet conèixer l'existència de l'escriptura pública en què s'acreditava la filtració de les preguntes del concurs-oposició.

La Fiscalia considera els fets constitutius de delictes de revelació de secrets, continuat de prevaricació i d'omissió de perseguir delictes.

Per a Calvo, pel delicte de revelació de secrets, demana 18 mesos de presó i inhabilitació per un temps de quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, demana vuit anys i sis mesos d'inhabilitació.

Per a Vera, pel delicte de revelació de secrets, demana 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys; pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i mig d'inhabilitació, i pel delicte d'omissió de perseguir delictes, 15 mesos d'inhabilitació.

Per a Estarellas, pel delicte de revelació de secrets, demana 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i mig d'inhabilitació.

Per a altres tres acusats, el fiscal demana 18 mesos de presó i inhabilitació especial per a càrrec públic durant quatre anys pel delicte de revelació de secrets -a cadascú-, i per al setè processat demana 15 mesos d'inhabilitació pel delicte d'omissió de perseguir delictes.

Tags

Categoría

Illes Balears