• dijous 30 de març del 2023

ARCA celebra la sentència del Suprem sobre Sa Feixina i recorda que el 2010 es van eliminar els elements franquistes

img

PALMA, 10 Oct.

ARCA Patrimoni ha celebrat aquest dilluns la sentència del Tribunal Suprem que ratifica la protecció del monument de Sa Feixina com a ben catalogat, i ha tornat a recordar que el 2010 ja es van eliminar els elements franquistes del monòlit per donar-li "un missatge de descontextualització i de pau al voltant de la font, en contra de les guerres i dictadures" .

En un comunicat, l'entitat conservacionista ha ressaltat que ja són quatre els pronunciaments judicials que coincideixen a avalar la protecció del monument, i ha destacat que en l'últim procediment al Tribunal Suprem ja no han comparegut ni l'Ajuntament de Palma ni el Consell de Mallorca.

"Els tribunals, com no podia ser d'una altra manera, apliquen la llei", han considerat des d'ARCA, afegint que "rebutjar les sentències per motius d'opinió s ignifica sempre postergar la Justícia”.

L'associació ha insistit en els valors culturals i arquitectònics del monument de Francesc Roca, “un arquitecte que el va dissenyar (en temps difícils i d'horror) posant no obstant això una fita de bona arquitectura".

A més argumenta que "mai ha estat un monument a un vaixell" (al 'Creuero Baleares') sinó que "sempre ha estat un monument a les vaixells" víctimes, del seu enfonsament, més de 800 homes, entre els quals molts van ser enrolats obligatòriament”. "Víctimes que també mereixen un respecte tal com diu la Llei de Memòria Històrica", ha ressaltat ARCA.

L'associació ha conclòs sostenint que la ciutadania "no ha entès ni comparteix la proposta de destruir-lo "i ha fet "una crida a les institucions que representen tota la ciutadania" per "reconèixer la vàlua cultural del monument i abandonar la via de la confrontació".

Notícies més vistes Avui