ARCA critica el Consell de Mallorca per la falta d'acció en la restauració del pessebre de la Sang.

ARCA critica el Consell de Mallorca per la falta d'acció en la restauració del pessebre de la Sang.

PALMA, 18 Des.

L'associació per a la defensa del patrimoni ARCA ha lamentat la "deixa i inoperància" del Consell de Mallorca en relació amb la recuperació del pessebre de la Sang en els darrers anys.

En un comunicat aquest dilluns l'associació ha assenyalat que les peces del pessebre, "d'un valor incalculable per la seva antiguitat i història", van ser retirades i emmagatzemades pels responsables de la institució insular durant anys.

Aquest fet, segons ARCA, "demostra deixa i inoperància", així com "opacitat" a l'hora de traslladar la informació. En aquesta línia, han qualificat d'"irresponsabilitat" que no es pugui gaudir d'aquest pessebre l'any del 800 aniversari del primer pessebre a Greccio.

Així mateix, l'associació ha posat de manifest el seu "desencant i protesta" pel fet que la ciutadania "no pugui gaudir del tresor que suposa l'emblemàtic pessebre de la Sang". "Una valuosíssima peça del patrimoni religiós de Mallorca pendent de restauració des de fa anys", han afegit.

De fet, ARCA ha fet referència que abans del 2019 es va aprovar el projecte de restauració integral de la capella del pessebre de Jesús, situat a l'església de la Sang, que implicava la restauració de les peces. Així, han subratllat que des de l'associació van sol·licitar al Consell en diferents ocasions la posada en marxa d'aquesta restauració.

"Vistos els resultats, només es pot concloure que han estat la deixa i la inoperància administratives les causants de la frustració que suposa no poder contemplar aquest magnífic pessebre, precisament l'any en què es compleix el 800 aniversari del primer pessebre a Greccio", han reiterat.

Alhora, han recordat que el pessebre de la Sang és un Bé d'Interès Cultural (BIC) i que es tracta d'un dels naixements "més antics i importants" d'Europa. La construcció s'atribueix als germans Alamagno l'any 1480 i va arribar a Palma a la dècada de 1530.

Per aquest motiu, ARCA ha demanat als nous gestors administratius "agilitat i eficàcia" en la recuperació de la capella i la restauració del pessebre.

Finalment, l'associació ha recordat les rutes guidades que ofereixen pels pessebres de Palma i Sencelles durant aquest mes i principis de gener, amb l'objectiu d' "ajudar a la difusió d'aquest patrimoni singular, una manifestació cultural que ja supera el seu significat religiós."

.

Tags

Categoría

Illes Balears