Armengol convoca el debat d'investidura per als dies 26 i 27 de setembre i evita el risc de votar a Nadal.

Armengol convoca el debat d'investidura per als dies 26 i 27 de setembre i evita el risc de votar a Nadal.

MADRID, 23 La presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha decidit celebrar els dies 26 i 27 de setembre el debat d'investidura del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, una data amb la qual donar el termini que havia demanat el candidat per a les seves negociacions i a més evita el risc de votar en Nadal en cas de repetició electoral.

La data de la primera votació d'investidura és clau en cas que sigui necessari una repetició electoral. Si als dos mesos d'aquesta primera votació fallida persisteix el bloqueig i ningú ha aconseguit ser investit president, les Corts es dissolen i s'han de celebrar eleccions 47 dies després.

Per evitar el risc d'unes hipotètiques eleccions en Nit de Nadal o Cap d'Any, només hi havia dues opcions per al primer debat d'investidura: la pròxima setmana, que portaria al diumenge 17 de desembre, o ja a partir del 25 de setembre.

Núñez Feijóo ja havia advertit que veia precipitat sotmetre's a un debat d'investidura la pròxima setmana i que necessitava temps per a les seves negociacions amb les formacions parlamentàries. A més, els grups parlamentaris del Congrés no quedaran constituïts formalment fins al proper dilluns, quan estigui previst que la Mesa de la Cambra doni el vistiplau a les inscripcions realitzades, i després caldrà reunir la Junta de Portaveus per organitzar el debat.

Armengol va parlar ahir vespre amb el candidat i ha acceptat les seves suggerències donant-li temps per a les seves reunions amb els grups. Amb la data triada, comunicada aquest dimecres a Feijóo i a la resta de portaveus parlamentaris, la presidenta del Congrés considera que "es dóna un temps més que prudencial perquè el candidat pugui realitzar les negociacions oportunes amb els representants de les diferents formacions polítiques".

Així les coses, el pla és iniciar el debat d'investidura el dimarts 26 de setembre amb el discurs del candidat i celebrar l'endemà, dimecres 27, la primera votació, per a la qual es requereix majoria absoluta. En cas de no obtenir-la, hi haurà una segona votació 48 hores després, el divendres 29, en la qual bastarà amb més vots a favor que en contra.

No obstant això, les posicions manifestades pels diferents partits amb representació parlamentària apunten a que Feijóo no superarà les votacions d'investidura, amb la qual cosa el Rei haurà d'obrir una nova ronda de consultes en la qual el socialista Pedro Sánchez es perfila com a alternativa.

En tot cas, el risc de repetició electoral persisteix, però la data triada per Armengol permet descartar una jornada electoral el 24 de desembre o el 31 de desembre. D'aconseguir-se, ja seria el 14 de gener.

En la seva compareixença davant els mitjans, Armengol no ha mencionat el risc de repetició, però sí ha remarcat que els antecedents amparen la seva decisió ja que, llevat en els anys en què hi havia majories absolutes clares, "la mitjana del temps transcorregut en les passades legislatures va ser d'aproximadament un mes" des de la designació de candidat, i en aquesta ocasió en transcorreran 35 dies.

Tags

Categoría

Illes Balears