• dissabte 3 de juny del 2023

Armengol defensa l'ampliació de la comunitat lingüística catalana per a la cohesió social

img

Clausura l'acte d'inauguració del curs 2022-2023 de l'IEC

BARCELONA, 26 Oct.

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha advertit aquest dimecres de la importància d'ampliar la comunitat lingüística catalana per a la cohesió social als territoris de parla catalana.

Ho ha dit durant la cloenda de l'acte d'inauguració del curs 2022-2023 de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que ha encapçalat la presidenta de la institució, Teresa Cabré.

Armengol creu que l'IEC és "clau" per continuar avançant en la normalització del català i en la seva protecció davant aquells que volen fer-la servir com una eina de confrontació política, i ha advocat per protegir, respectar i fer servir les seves variants dialectals.

De fet, la presidenta balear ha remarcat el "valor incalculable d'una llengua diversa" a través de les aportacions d e A. M. Alcover i de F. de B. Moll i el seu diccionari català-valencià-balear, al fet que el seu parer dóna amplitud a la llengua catalana.

Ha recordat l'"amenaça directa" que va patir ús del català a les Illes Balears en un passat no tan llunyà, en referència a la política lingüística del Govern de José Ramón Bauzá (PP), i ha reivindicat la resposta ciutadana que hi va haver.

"Responem de forma col·lectiva amb la manifestació més massiva de la nostra comunitat autònoma”, ha dit Armengol sobre una mobilització de prop de 50.000 persones segons l'Obra Cultural Balear (OCB) contra la modificació de la Llei del Sector Públic perquè el català no sigui requisit per a treballar a l'administració.

Ha celebrat que actualment han restablert "la pau social al voltant de la llengua" però ha assegurat que són conscients que queda molt camí per recórrer, i ha reivindicat el compromís del seu govern amb l'IEC i amb les seves actuacions.

La presidenta de l'IEC ha destacat el rol de la delegació de l'institut a Palma de Mallorca, que organitza nombroses activitats a favor de la llengua, la cultura i la ciència catalanes: "Les Illes s'han mantingut sempre lleials a l'institut", ha assegurat.

El secretari general de l'IEC, Àngel Messeguer, ha llegit la memòria del curs 2021-2022 durant el qual, segons la seva opinió, l'institut ha avançat d'acord amb els seus valors fundacionals i amb el seu esperit de modernitat.

L'actriu Sílvia Bel ha conduït l'acte, que també ha comptat amb el discurs 'A vegades se'ns aferra paraules que els sints a les notícies' a càrrec de la membre de la Secció Filològica de l'IEC Mar Massanell i amb l'actuació dels músics Maria del Mar Bonet i Borja Penalba.

Notícies més vistes Avui