La presidenta del Congrés dels Diputats reivindica l'Espanya que abraça la diversitat front a la que "ridiculitza les llengües cooficials".
La líder del PSIB a les Illes Balears defensa una nova reforma de l'Estatut d'Autonomia perquè tingui altres 40 anys de recorregut.
PALMA, 4 d'octubre.
La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha defensat aquest dimecres que no es poden permetre "de cap manera" els retalls en matèria lingüística i de normalització del català, un dels elements diferencials de l'Estatut d'Autonomia, que conté el mandat polític per a l'impuls de la llengua pròpia.
La líder del PSIB a les Illes Balears ha participat en la primera sessió d'unes jornades pels 40 anys de l'Estatut d'Autonomia organitzades per la Fundació Gabriel Alomar i ha ressaltat, precisament, que la consideració del català com a llengua pròpia és un dels elements fonamentals del text estatutari i que ara està patint a les Illes Balears "retalls evidents".
Durant la seva intervenció, Armengol s'ha mostrat partidària d'obrir el diàleg per a una reforma estatutària, la cinquena, perquè el text es desenvolupi durant altres 40 anys.
La presidenta de la Cambra Baixa ha proposat una reforma en tres direccions. D'aquesta manera, reivindica un Estatut que fixi "irreversibles" els drets conquerits i garanteixi la sostenibilitat financera de les competències en matèria sanitària, educativa, social i de dret d'accés a l'habitatge.
Per a Armengol, un nou Estatut haurà de comptar amb noves eines per avançar en qüestions com la protecció de dades, la ciberseguretat i la solitud no desitjada.
Alhora, ha reclamat un reforçament de l'estructura de participació i diàleg social. "Que les decisions no les prenguin uns pocs en uns despatxos sinó que les prenguin en societat, que els pactes siguin transparents i compartits", ha argumentat.
Igualment, ha sostingut la necessitat de comptar amb nous mecanismes per protegir el territori. "Ens hem de posar límits", ha afegit.
L'expresidenta del Govern s'ha mostrat igualment partidària de més quotes d'autogovern per a les Illes Balears i de l'avanç de l'Estat cap al federalisme, entès com a "unió en la diversitat i reconeixement de la pluralitat".
En aquest sentit, ha reivindicat un Estat "integrador, comprensiu, que abraça la diversitat" front a l'Espanya "que imposa una idea única, intolerant i excludent, que no accepta el diferent, que té por a reconèixer el diferent, que no vol avançar en autogovern o, fins i tot, que vol retrocedir".
Armengol s'ha referit d'aquesta manera a l'ús de les llengües cooficials al Congrés i ha argumentat que afavorint que els diputats s'expressin en la seva llengua s'acosta la ciutadania a les institucions.
La líder socialista ha estat presentada per l'expresident del Govern Francesc Antich, que ha coincidit amb Armengol en la necessitat d'assolir un gran pacte social. Sobre com aconseguir que la dreta s'adhereixi a aquest pacte, l'expresident ha assegurat que "no perd l'esperança" que la dreta espanyola, ara "chantatgejada per l'extrema dreta", sigui una mica més europea.
En aquest sentit, Armengol ha instat els socialistes a continuar proposant millores "perquè les batalles que no es presenten no es guanyen".
La presidenta del Congrés dels Diputats ha recordat, en relació amb el context en què va néixer l'Estatut d'Autonomia de 1983, que el pacte que va donar lloc a l'Estat de les Autonomies va sorgir com a resposta a les realitats basca i catalana i que dotar a Euskadi i Catalunya en aquell moment d'autogovern va propiciar per a la resta mecanismes per igualment desenvolupar-se en aquest sentit. "Negar això és negar la Constitució", ha apuntat.
D'aquesta manera, ha defensat, en l'actual context, que continuar avançant en el reconeixement de la diversitat permetrà millorar l'estabilitat del conjunt d'Espanya i serà una oportunitat per consolidar l'autogovern de les Illes Balears.
Categoría:
Newsletter
Entérate de las últimas noticias cómodamente desde tu mail.