• dijous 30 de març del 2023

Armengol es compromet a ampliar la gratuïtat al tram 0-3 anys en la propera legislatura: "Ha arribat per quedar-se"

img

PALMA, 7 Set.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest dimecres l'escoleta municipal de Santa Ponça, on ha assegurat que, de cara a la propera legislatura, s'ampliarà la gratuïtat a l'etapa infantil de 0 a 3 anys, perquè és una mesura que "ha arribat per quedar-se" .

Segons ha recordat l'Executiu balear en nota de premsa, la visita s'ha produït dies abans que s'iniciï el curs 2022-2023, el primer en què l'educació de 2 a 3 anys serà gratuïta a tota la xarxa pública i complementària de les escoletes de les Illes.

El centre visitat es va reformar de manera integral el 2019 i disposa de 51 alumnes, el grup més nombrós del qual està format pels nens que es beneficiaran de la mesura anunciada recentment pel Govern. A més, aquesta escola de Santa Ponça consta de quatre aules, quatre banys, una sala d'usos múltiples, tres patis, una sala de professors, una cuina, una bugaderia i el despatx de coordinació.

Durant la trobada , Armengol ha destacat que "la gratuïtat en l'educació 2-3 anys és una mesura que ajudarà moltes famílies de les Balears, més en temps complicats com els derivats de la guerra a Ucraïna i la inflació", alhora que ha reiterat el seu compromís d'ampliar-lo a tota l'etapa en un futur.

"Vam començar amb els 2-3 anys perquè és el tram que afecta més famílies, però des del primer dia hem treballat tenint clar que havíem de convertir el 0-3 en una veritable etapa educativa per millorar l'aprenentatge de nens, l'equitat i la conciliació de les famílies, especialment de les dones”, ha apuntat.

En aquest sentit, la presidenta ha assenyalat algunes mesures dutes a terme per beneficiar aquest col·lectiu, com la creació de la xarxa c omplementària, l'ampliació de nous centres 0-3 o la inversió "amb més recursos que mai en la història democràtica per crear noves places, sostenir les creades i convertir les de guarderia a educatives".

Per la seva part, l'alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha afirmat que el municipi “fa anys que aposta per una educació pública de qualitat, amb una xarxa de deu escoletes municipals, subvencionant entre el 30 i el 70 per cent del cost a les famílies ".

"Ara, gràcies a la gratuïtat del període lectiu en el tram 2-3 anys, podrem apostar per una gratuïtat total de la jornada completa en aquest tram per ajudar les famílies en la seva conciliació ia l'educació dels seus nens", ha afegit.

Cal recordar que el curs 2022-2023, l'alumnat de 2-3 anys, tant de les escoletes públiques com de les privades que integren la xarxa complementària, tindrà l'educació gratuïta.

Per això s'invertiran 18,6 milions d'euros distribuïts a cobrir les despeses de funcionament de cada aula de 2 a 3 anys en lhorari ordinari descolarització daquesta etapa educativa, quatre hores durant deu mesos. Això suposa 45.000 euros a l'any per aula de 2-3 anys per cobrir el cost de 18 alumnes de 2-3 al mes durant deu mesos.

En total, es preveu arribar a 5.274 alumnes d'aquest tram a 158 centres de les Illes. Els mòduls cobriran la despesa de 293 aules de 2-3 de centres públics i de la xarxa complementària.

Amb tot, les extraescolars no estan cobertes, com a la resta d'etapes educatives, encara que hi ha ajudes específiques per a menjador i altres conceptes.

Notícies més vistes Avui