PALMA, 30 Oct.
El I cicle mensual de Teatre per a la Memòria amb motiu del 29 d'octubre va arrencar aquest dissabte a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i es prolongarà fins al proper 29 de novembre, un mes durant el qual set peces teatrals sobre la Guerra Civil, la postguerra o la repressió franquista giraran per diferents espais de les quatre illes fins a completar un total de 19 funcions.
Segons ha informat Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en una nota de premsa, més de 200 persones van anar aquest dissabte al teatre per a assistir a l'estrena simultània del I Cicle de Teatre per a la Memòria organitzat per la Direcció General de Memòria Democràtica.
L'acte inaugural de la mostra es va celebrar de manera descentralitzada aquest 29 d'octubre amb motiu del Dia del Record i la Memòria Democràtica a les Balears, i va comptar amb la presència de representants del Govern en totes i cadascuna de les funcions.
"Reconèixer d'on venim, difondre els valors democràtics i preservar-los és la millor garantia per no tornar al totalitarisme, que encara continua sent una amenaça. I el món de la cultura juga un paper clau en la consecució d'aquests objectius”, va dir el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, que va assistir a la representació de Les cançons perdudes', de Noctàmbuls Teatre, al Teatre Rívoli de Palma.
El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, per la seva banda, va voler destacar, des del Centre Cultural Ca 'n Jeroni de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa), on es va representar 'Els altres', de Cultural-ment, que "el teatre té una mirada molt particular sobre la memòria democràtica i capta molt bé les angoixes, els silencis i les pors viscudes en aquells moments i posteriors. També és un vehicle immillorable per fer arribar a la societat l?essència de la memòria. Una gran tasca coral per part de productores, dramaturgs, actrius i actors”.
També el director general de Memòria Democràtica del Govern, Marc Andreu Herrrera, va destacar que “la multidisciplinarietat és l'ADN de la memòria i el teatre ha estat, és i ha de continuar sent una eina imprescindible per difondre els valors democràtics i de protecció i defensa dels drets humans. Aquest cicle és també un homenatge a totes aquestes persones que treballen des de molts anys enrere per difondre aquests valors”. El director general va assistir a l'Auditori de Ferreries (Menorca) a la representació de la funció 'Antígons 2077', de WeNeverSleep.
Així mateix, la directora general de Participació, Transparència i Voluntariat del Govern, Marina Crespí, qui va assistir a la Sala de Cultura Cinema de Formentera a la representació de 'Fragments a Mallorca durant la Guerra Civil', de L'Alicorn Teatre, va voler assenyalar com "el sector cultural i teatral, a més de ser dels sectors que van patir més represàlies per part de la dictadura, ha estat i segueix sent una eina fonamental de transformació social i difusió de valors de la memòria democràtica".
El cicle es prolongarà fins al proper 29 de novembre, un mes durant el qual set representacions teatrals de set companyies locals que han produït algun espectacle sobre la Guerra Civil, la post guerra o la repressió franquista, giraran per diferents espais de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera fins a completar un total de 19 funcions. Les entrades són gratuïtes i es poden reservar a Ticket IB.