Notícies Balears.

Notícies Balears.

Baleares demana a l'Estat un "canvi" en les polítiques d'habitatge per fomentar la sortida al mercat de més habitatges.

Baleares demana a l'Estat un

PALMA, 18 de gener.

La consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, ha reclamat aquest dijous al Govern central un "giro" en les seves polítiques d'habitatge per incentivar la sortida al mercat de més habitatge i augmentar l'oferta de lloguer i les ajudes socials.

Segons ha informat la Conselleria en una nota de premsa, Vidal ha traslladat aquest dijous aquestes propostes a la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, durant la primera Conferència Sectorial d'Habitatge, Urbanisme i Sòl de la legislatura.

Després de l'encontre, la consellera ha valorat que la ministra hagi "manifestat el seu interès" en promoure una "major col·laboració" amb la iniciativa privada per incrementar la construcció d'habitatge públic a preu assequible incentivat, tal com defensen des de l'Executiu balear.

D'altra banda, ha reclamat la necessitat de replantejar mesures incloses en la Llei d'Habitatge amb l'objectiu d'"evitar la reducció de l'oferta de lloguer i altres efectes negatius derivats d'aquesta norma". També ha fet referència al "necessari encaix i respecte de la Llei estatal a les competències autonòmiques".

El context actual, ha exposat la consellera, "fa necessària una major determinació i col·laboració entre les administracions públiques" per "aportar major seguretat jurídica" als propietaris i així facilitar la sortida al mercat d'habitatges de lloguer.

En la conferència sectorial la consellera també ha demanat mesures estatals per donar suport a la figura de l'habitatge a preu limitat (HPL) que s'ha establert a Balears a través del Decret Llei d'habitatge. Igualment, ha plantejat una "flexibilització" de la reserva obligatòria dels habitatges de protecció si els habitatges lliures es destinen a habitatge assequible incentivat, com els nous HPL previstos a les Illes.

En aquest sentit, Vidal ha recordat que l'objectiu és augmentar l'oferta d'habitatges als municipis a preus assequibles i sense consumir territori, en edificis existents i parcel·les no edificades en sòl urbà, facilitant l'accés a les classes mitjanes i treballadores i a la gent jove, així com afavorir la construcció pública de més habitatge social.

El Govern també ha proposat al Ministeri potenciar els programes que aportin garanties als propietaris d'habitatges i establir incentius fiscals per a petits propietaris. En ambdós casos, la finalitat és facilitar la sortida al mercat de més habitatges en règim de lloguer.

A més, en la reunió s'han tractat els terminis per justificar les ajudes finançades amb fons europeus Next Generation destinades a la rehabilitació energètica d'habitatges, edificis i barris.

Sobre aquesta qüestió, des de l'Executiu balear han valorat que s'hagi ampliat el termini de justificació, atès que a Balears s'havia portat un "ritme lent" de concessió de les ajudes que, des del Govern, asseguren "ha millorat en els últims mesos".

En aquesta línia, des de la Conselleria han recordat que s'ha ampliat el termini per demanar aquestes ajudes dels tres programes de millora de l'eficiència energètica d'habitatges i edificis fins al 31 de desembre d'aquest any.

Vidal ha participat a la Conferència Sectorial d'Habitatge que s'ha celebrat a la seu del Ministeri juntament amb el director general d'Habitatge i Arquitectura del Govern, José Francisco Reynés.

.