• dimarts 6 de juny del 2023

Balears activa el pla Inunbal en fase de preemergència per afrontar el risc d'inundacions

img

PALMA, 17 Ago.

Balears ha activat aquest dimecres el pla especial davant el risc d'inundacions (Inunbal) en fase de preemergències per afrontar els possibles episodis de fortes precipitacions.

La Direcció General d'Emergències i Interior (DGEI) ha reunit aquest dimecres el grup de suport tècnic d'inundacions, presidit per la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat , Mercedes Garrido, i el director general, Jaume Barceló, per activar el pla en fase de preemergència, que romandrà en aquest estat fins al 30 de novembre.

L'objectiu, segons han explicat en una nota de premsa , és donar una resposta millorada als procediments operatius davant dels riscos d'inundacions durant la temporada que ve de tardor.

Concretament, han indicat, l'activació de l'Inunbal posa especial atenció a les possibles DANA, freqüent s durant aquesta època de l'any, que impacten sobre les altes temperatures acumulades al mar al llarg de tot l'estiu i fan que les inundacions siguin el principal risc natural del territori de les Balears, com la de Sant Llorenç i el Llevant de Mallorca a 2018.

La consellera Garrido ha destacat que el canvi climàtic és una realitat que afecta i que comporta fenòmens meteorològics adversos. "Des de Balears estem preparats per prevenir i afrontar amb eines capdavanteres que permetran avisar a la població de qualsevol perill amb temps de maniobra", ha indicat.

Tot i que l'any passat, han admès, es va mantenir "relativament tranquil" respecte a les emergències relacionades amb inundacions, la DGEI va decretar nivells de risc de l'Inunbal en vuit ocasions, tres en fase de preemergència i cinc en fase d'emergència, de les quals quatre van ser d'índex de gravetat 0 (IG- 0) i una amb índex de gravetat 1 (IG-1).

Per detectar a temps aquestes situacions i afrontar-les de forma més eficaç, la DGEI, tal com preveu l'Inunbal, té un sistema de mesura , alerta i prevenció davant de casos de risc d'inundació nou i actualitzat, que es combinarà així mateix amb les prediccions de l'AEMET com a organisme estatal de previsions meteorològiques que disposa de la Meteoalerta, el Pla Nacional de Predicció i Vigilància de Fenòmens Meteorològics Advers s.

D'una banda, aquest sistema comprèn una xarxa d'estacions hidrometeorològiques gestionada pel grup de recerca MEDhyCON, del Departament de Geografia i Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), a fi de dur a terme una monitorització continuada i en temps real de les condicions dels torrents per donar avisos anticipats als serveis d'emergències i, alhora, a la població.

Actualment, aquesta xarxa disposa de quatre estacions meteorològiques i de 34 estacions equipades amb sensors digitals situades a les diferents conques de les quatre illes, que s'aniran activant després de dur a terme una primera prova pilot d'alerta primerenca a Sant Llorenç i Artà.

part, Emergències també disposa dels serveis de Meteoclim, un sistema de previsió meteorològica que, a més d'ajudar a prevenir inundacions, també servirà per alertar altres situacions provocades per altres fenòmens meteorològics relacionats us.

En aquest sentit, aquest servei també suposarà una gran ajuda a l'hora d'haver de decretar nivells de risc tant de l'Inunbal com del Meteobal, el Pla Especial davant del Risc de Fenòmens Meteorològics Adversos, activat 457 vegades des de principi de l'any passat fins avui: 45 per altes temperatures; 17 per baixes temperatures; 1 per baixes temperatures; 8 per boira; 157 per fenòmens costaners; 64 per forts vents; 1 per nevades; 79 per pluges; 25 per rissaga; 56 per tempestes i 4 per vents.

El grup de suport tècnic en inundacions està format per l'AEMET, Agents de Medi Ambient, Bombers de Mallorca, Bombers de Palma, Bombers de Menorca, Territori i Mobilitat del Consell Insular dEivissa, Bombers de Formentera, Infraestructures i Mobilitat del Consell Insular de Menorca, Bombers dEivissa, Conselleria dEducació, Cos Nacional de Policia, Delegació de Govern, Direcció General de Recursos Hídrics del Govern, EMAYA, IBANAT, Guàrdia Civil, Policia Local de Palma, Voluntaris de Protecció Civil, ABAQUA, ENDESA, IBETEC, ISPIB i Orange. També han participat a la reunió d'avui representants de Meteoclim i un representant del grup MEDhyCON de la UIB.

XOX

Notícies més vistes Avui