• dilluns 3 d'octubre del 2022

Balears crearà un nou centre de recerca a Portocolom per valor d'1,6 milions d'euros

img

PALMA, 5 Set.

Balears rebrà 1,6 milions d'euros per crear una nova estació científica a Portocolom, finançada entre l'Estat i l'arxipèlag.

Així ho ha anunciat aquest dilluns la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la visita a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), on ha destacat la importància de la ciència i la investigació.

"Només apostant per la ciència, la investigació i la transferència de coneixements serem capaços d'enfrontar els reptes futurs, que són molts, com el canvi climàtic o la biodiversitat marina i terrestre", ha reivindicat la cap de l'Executiu autonòmic.

Així, ha recordat algunes de les iniciatives dutes a terme des del Govern en aquest sentit, com l'"aposta clara per fer possible la carrera investigadora a les Illes, que més investigadors i científics fics es dediquin a la ciència, les beques de recerca, l'augment de la inversió o la nova llei de ciència balear”, tot i que ha reconegut que encara “queda molt camí per recórrer”.

nova estació científica de Portocolom servirà per aglutinar els principals organismes públics de recerca de les Illes en l'àmbit de ciències i tecnologies marines i, a més, comptarà amb la participació activa --econòmica i científica-- del Max Planck Institute, "una de les institucions de més prestigi a l'àmbit internacional i una prova clara de la capacitat d'atracció de talent, en la línia de la nova Llei de la ciència de les Illes Balears en l'àmbit de ciències marines”, han destacat des del Govern.

El projecte s'inclou a la proposta presentada per Balears al Pla Complementari de Ciències Marines, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i va ser aprovat fa dos mesos pel Ministeri de Ciència i Innovació. < /p>

En aquest sentit, l'objectiu general de la proposta és impulsar l'estratègia actual de les Illes de recerca i innovació tecnològica en ciències del mar, per fer front a nous reptes en l'observació dels oceans i, en particular, a els efectes del canvi climàtic a la mar Mediterrània. Totes les activitats estaran centrades en l'observació marina en resposta al paper "clau" que té l'oceà en el canvi climàtic.

Pel que fa a la futura estació científica de Portocolom, s'ubicarà en un espai cedit per l'Autoritat Portuària de les Balears, que s'encarregarà a més del projecte de reforma.

Cal recordar que l'Imedea és un centre mixt de recerca entre el CSIC i la Universitat de les Illes Balears (UIB), basat en la investigació cientificotècnica dels recursos naturals, fent especial èmfasi en la investigació del Mediterrani i les amenaces en els ambients marins, costaners i insulars. El camp de treball de l'Imedea se centra principalment en ecosistemes marins i l'oceanografia. XOX