Notícies Balears.

Notícies Balears.

Balears demana a Madrid que "compli el promès" i adquireixi els terrenys per a la ciutat de la Justícia anunciada el 2022.

Balears demana a Madrid que

PALMA, 11 de maig.

El Govern ha reclamat al Ministeri de Justícia que "compligui el promès" i adquireixi els terrenys perquè la ciutat de la Justícia anunciada el 2022 sigui una realitat i els ciutadans de les Illes Balears tinguin uns serveis "a l'alçada de la resta de comunitats autònomes" que garanteixin l'eficiència en la gestió i l'accessibilitat dels funcionaris, professionals i usuaris.

Aquesta és la reacció de la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques després de conèixer-se que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) fa esment en la seva memòria anual del fet que l'Estat encara no ha adquirit els terrenys per construir una ciutat de Justícia a Palma, un projecte anunciat a finals del 2022.

Malgrat que el Govern va informar en el seu moment que el concurs d'idees es licitaria a la segona meitat del 2023, "la veritat és que no s'ha fet res", segons consta en la memòria presentada pel president del TSJIB, Carlos Gómez, al Parlament.

Fonts del departament dirigit per Antònia Estarellas han assenyalat a Europa Press que la millora de la prestació dels serveis de justícia a les Illes Balears "passa per dignificar la feina dels funcionaris amb unes instal·lacions modernes, que agilitzin i millorin els serveis prestats als ciutadans".

Les mateixes fonts han lamentat el que consideren un nou incompliment per part de l'Executiu que presideix Pedro Sánchez cap a l'arxipèlag i han advertit que dos anys després d'aquell anunci "els problemes en matèria de justícia a les Illes Balears, amb els jutjats col·lapsats, manca d'espai i infraestructures deficientes, han anat augmentant i no hi ha avanços en aquest sentit".

Des del Govern han insistit que mentre la situació de la Justícia empitjora any rere any, les reclamacions per diferents vies es succeeixen, principalment en matèria de manca d'instal·lacions adequades i sistemes moderns que permetin la digitalització. També assenyalen la manca de personal i el fet que les Illes Balears s'hagin convertit en un territori poc atractiu pels funcionaris.

"En l'agenda balear sempre està present la reclamació d'una insularitat digna per a tots els funcionaris de l'Administració estatal i dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, fet que s'agreuja amb la doble i triple insularitat característica de la nostra Comunitat", apunten insistint en què en totes les comissions i fòrums ministerials s'aborda aquesta problemàtica.

El departament d'Estarellas adverteix en tot cas que els problemes de la Justícia a les Illes Balears van més enllà i apunten, en referència a la memòria del TSJIB, a la manca de jutges en tots els ordres judicials. Falten, insisteixen, jutjats, traductors i formació del personal interí.

"Les queixes del president del TSJIB en aquest sentit estan plenament justificades", apunten, per la qual cosa han reclamat els mitjans necessaris i que es modernitzi el model actual passant a tenir una justícia més digital i telemàtica.

El Govern adverteix, no obstant això, que totes les mesures de descongestió es veuran "abocades al fracàs" si no hi ha plantilles suficients, extrem que passa per la pujada de la indemnització per residència per fer front als problemes derivats de la insularitat.

El desembre del 2022 l'aleshores ministra de Justícia, Pilar Llop, va anunciar el projecte que s'ubicarà en uns terrenys a Son Pardo, al costat de la Via de Cintura. Per fer-ho, el Ministeri havia arribat a un acord amb la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) per un preu de 4,7 milions d'euros per 212.825 metres quadrats de terrenys urbanitzables.

Tanmateix, segons assenyala el TSJIB en el document entregat al Parlament, segons la informació que li ha proporcionat el Ministeri de Justícia, "ni tan sols s'han adquirit els terrenys, que continuen sent propietat de la Sareb".