PALMA, 7 Set.
El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, ha reivindicat aquest dimecres, a la Conferència Sectorial d'Energia, que la reducció del consum energètic ha de recaure fonamentalment en els grans consumidors, administracions públiques i grans empreses.
Yllanes ha defensat aquesta i altres propostes perquè siguin considerades en el pla europeu 'Estalviar gas per a un hivern segur'.
"Les administracions, com a grans consumidores que són, han de donar exemple i reduir el consum energètic. Hem de reduir el nostre consum al àmbit general, i els grans consumidors privats han de fer el primer pas, i no ho hem de fer només per un tema d'estalvi o d'eficiència energètica, sinó també per un aspecte climàtic i que té ne a veure amb la salut de la ciutadania", ha defensat el vicepresident balear.
D'altra banda, Balears ha proposat un IVA superreduït del 4 per cent per a instal·lacions d'autoconsum de particulars, administracions i entitats sense ànim de lucre. "Si volem que la ciutadania respongui a les peticions públiques, hem de posar-hi totes les facilitats", ha argumentat el conseller.
A més, Yllanes ha plantejat ampliar el rang d'actuació dels autoconsums compartits perquè els excedents generats puguin ser gaudits per un nombre més gran de famílies vulnerables. "Aquest rang actualment és de 500 metres i creiem que hem d'eliminar per llei aquesta limitació. Les Illes som un territori perfecte per poder ampliar aquesta distància i poder així arribar a com més famílies millor", ha dit.
< Així mateix, la Comunitat ha proposat substituir tots els llums de l'administració passant a baix consum de forma completa per al 2025, i fixar per al 2030 l'objectiu de tenir el certificat A dels seus edificis. En aquest sentit, el director general, Pep Malagrava, ha indicat que volen posar en marxa "incentius per a la gestió racional de l'energia als edificis de l'Administració pública, incloent-hi la comptabilitat dels estalvis energètics fruit d'instal·lacions d'energies renovables" ".A més, Malagrava ha indicat que els grans consumidors, a tot l'Estat, haurien de tenir un pla de gestió energètica que inclogui mesures d'estalvi energètic i que sigui revisat anualment per un organisme de control autoritzat (OCA) ).
"Els edificis o unitats que disposin d'instal·lacions amb una potència tèrmica nominal superior a 70 kWt o una potència elèctrica contractada superior a 100 kW en un dels períodes tarifaris han de disposar de plans de gestió energètica ", ha dit Malagrava. El pla de gestió energètica tindria una vigència màxima de quatre anys des del registre.
També s'ha demanat crear un registre administratiu de plans de gestió d'eficiència energètica, de caràcter públic i gratuït, de caràcter i competència autonòmica , en què quedi reflectida la informació comunicada per les empreses obligades a disposar de plans de gestió energètica als seus edificis.