Balears estudia mesures per evitar una onada de llicències de VTC i proposa suprimir els 30 minuts d'antelació.

Balears estudia mesures per evitar una onada de llicències de VTC i proposa suprimir els 30 minuts d'antelació.

S'han rebut més de 10.000 sol·licituds, sobretot a Mallorca i a Eivissa, després de la sentència del TJUE sobre la limitació de llicències.

PALMA, 28 Nov.

El Govern balear prepara una nova regulació dels cotxes de lloguer amb conductor (VTC) amb la qual pretén evitar-se veure's obligada a concedir una allau de llicències pendents, i en la qual planteja, a més, suprimir la contractació amb 30 minuts d'antelació mínima a la Comunitat.

Segons han explicat fonts de la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat, les Illes necessiten adaptar la seva normativa arran de diverses sentències que afecten els VTC.

D'una banda, el Tribunal Suprem es va pronunciar el passat febrer sobre un decret del País Basc anul·lant l'article que exigia als VTC una contractació amb 30 minuts d'antelació, una mesura que també conté la regulació de Balears. En aquell cas també va anul·lar l'article que prohibia la geocalització de vehicles que no hagin estat prèviament contractats.

D'altra banda, el passat juny el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en una sentència relativa a la regulació de l'àrea metropolitana de Barcelona, es va oposar a la limitació d'una llicència de VTC per cada tres llicències de taxi.

Únicament aquest 2023 a Balears s'han presentat més de 10.000 sol·licituds de llicències de VTC, sobretot a Eivissa i a Mallorca i especialment després de la sentència europea.

Això, en un moment en què el Govern està pendent que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la legislació balear. Aquest mateix any el Tribunal Suprem va elevar al TC una qüestió d'inconstitucionalitat sobre la norma illenca -Decret Llei 1/2019-, i al juny el TC la va admetre a tràmit. El Suprem plantejava que l'antelació mínima exigida podria suposar una vulneració de l'article 38 de la Constitució, sobre la llibertat d'empresa en el marc de l'economia de mercat.

Per això, des de la Conselleria adverteixen que si el Govern no promou una nova regulació, es corre el risc que una part important de les milers de llicències sol·licitades s'acabin concedint per sentència judicial.

Des de la Conselleria no han concretat quina seria la fórmula per limitar la concessió de llicències, tot i que han recordat que un Reial decret estatal donava a les Comunitats marge per establir limitacions en base a criteris mediambientals i de congestió del trànsit.

Les fonts consultades també insisteixen que la nova regulació no està encara tancada i es troba en fase de negociació amb els Consells i els sectors econòmics afectats, amb els quals ja s'han mantingut reunions. L'aprovació de la norma, en qualsevol cas, no és imminent.

La Conselleria assegura que la futura regulació, "a més d'introduir millores en sostenibilitat, trànsit i mobilitat, permetrà millorar la competitivitat i modernització del sector del taxi" i millorar la mobilitat en general.

L'arribada d'Uber aquest any a Mallorca i a Eivissa ha generat descontentament entre les patronals del taxi, qui van acusar l'empresa de no acatar els 30 minuts d'antelació. El director general d'Uber a Espanya, Felipe Fernández, remarcava per la seva part que lluny d'un enfrontament amb el sector del taxi el que aspiren és a establir aliances i acords perquè "tots els taxis de Mallorca" s'afegeixin a l'aplicació en els pròxims anys.

Tags

Categoría

Illes Balears