MADRID/PALMA, 9 Ago. Balears" /> MADRID/PALMA, 9 Ago. Balears" />
  • dijous 2 de febrer del 2023

Balears ja ha facilitat la informació requerida pel Defensor del Poble sobre els abusos de menors tutelats

img

Gabilondo, preocupat per la joventut de les víctimes de violació: "Es fa imprescindible incidir en l'educació"

< p> MADRID/PALMA, 9 Ago.

Balears i Madrid ja han respost al requeriment d'informació del Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, sobre la informació relativa als casos d'abusos sexuals a menors tutelats.

En una entrevista concedida a Europa Press, Gabilondo ha explicat que la institució ha demanat a Balears, Comunitat Valenciana i Madrid dades per investigar els succeïts. El Defensor del Poble s'ha referit a la repercussió d'aquests casos en els darrers anys i ha recordat que s'han iniciat actuacions i s'han demanat dades a les autonomies competents per investigar els fets.

Segons ha assenyalat Gabilondo , el departament que dirigeix ​​es troba, en aquest moment, en aquest període de recollida d'informació sobre els casos ocorreguts a cada autonomia.

El Defensor ha explicat que "es mantenen obertes les queixes d'ofici que tenen a veure amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (Balears) i amb la Conselleria competent en aquest assumpte de la Comunitat de Madrid” i, segons ha indicat, ambdós departaments “han respost” als seus requeriments.

< p> "En ambdós casos estem interessats, entre altres aspectes, en què es desenvolupin i apliquin als Centres de Protecció de Menors els protocols de Prevenció i Detecció Primerenca que contempla la nova Llei de Protecció Integral de la Infància davant la Violència ", ha explicat Gabilondo, en relació amb la norma que es va aprovar l'any passat.

A més, segons ha explicat, la Institució ha rebut la queixa sobre menors tutelats a la Comunitat Valenciana i que ja n'hi havia

investigat el seu homòleg autonòmic, el Síndic de Greuges. En aquest cas, ha explicat el Defensor, el succés està en curs un procés judicial, cosa que, segons ha indicat, "delimita els marges d'actuació del Defensor del Poble".

De la mateixa manera , ha recordat que, el 25 de maig passat, es va iniciar una actuació d'ofici amb les administracions competents en matèria social de totes les comunitats autònomes, a més de amb el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, per conèixer els possibles casos d'explotació sexual de menors tutelats que s'haguessin detectat a cada territori, així com, en aquest supòsit, les mesures específiques de protecció adoptades respecte als afectats.

D'altra banda, Gabilondo ha mostrat la seva preocupació per l'augment de les violacions grupals al país, així com pel fet que les víctimes "siguin cada vegada més joves".

És aquest sentit, ha indicat que "es fa imprescindible incidir en l'aposta per l'educació en valors igualitaris i l'educació afectivosexual obligatòria en tots els nivells educatius".

Gabilondo ha assenyalat aquesta mesura com "una eina poderosa per lluitar contra el masclisme i les conductes violentes".

Però , a més, també ha reconegut com a "imprescindible" mesures relacionades amb que "les dones sentin que no estan soles" i que "els poders de l'Estat i el conjunt de la societat es troben units per combatre aquest greu problema" ".

El Govern va reconèixer ja el mes de maig passat, a través del seu portaveu Isabel Rodríguez, l'existència d'un augment de "manades" que "agredeixen sexualment dones adolescents amb violacions múltiples" ". Aquell mes, es van registrar dos casos, a Almeria i Castelló, i en aquest últim la pregunta víctima té 14 anys.

Les últimes dades de Feminicidio.net recollien un pic de violència sexual el 2019, mancant dades dels darrers dos anys. Segons les seves estadístiques, a Espanya es van produir 211 agressions sexuals grupals entre el 2016 i el 2020.

Notícies més vistes Avui