Notícies Balears.

Notícies Balears.

"Balears lidera l'augment de la facturació del sector serveis al maig, un 14%."

PALMA, 18 de juliol.

Les Illes Balears han liderat l'augment de la xifra de negoci del sector serveis al maig de 2023, amb un creixement del 14% respecte al mateix mes de l'any anterior, segons els Indicadors d'Activitat del Sector Serveis publicats aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En concret, les illes se situen en primera posició per davant d'Extremadura (11%) i Castella-La Manxa (8,3%), sent les tres comunitats autònomes que més pugen. De la seva banda, la Comunitat de Madrid (-4,8%) i la Comunitat Foral de Navarra (-2,4%) presenten els únics descensos d'Espanya.

Fent cas als dades, el creixement acumulat entre gener i maig a l'arxipèlag balear ha estat del 18,9%, mentre que en variació mensual la xifra de negoci ha crescut un 20,3% a les illes.

A més, les Illes Balears també han registrat el major increment en la taxa de variació anual de l'índex d'ocupació, amb un 5,8%. Aquesta taxa ha crescut en 16 comunitats autònomes i és negativa només a Cantàbria (-1,3%).

A nivell nacional, el sector serveis ha elevat el seu volum de negoci un 1,2% el passat mes de maig respecte al mateix mes de 2022, la qual cosa suposa cinc dècimes per sobre del registrat a abril.

Amb l'avanç de maig, els serveis encadenen 27 mesos consecutius de pujades interanuals, tot i que la de maig ha estat la menys pronunciada de tot aquest període.

El comerç ha facturat el passat mes de maig un 1,2% menys que el mateix mes de 2022, a causa que el comerç majorista ha retallat les seves vendes un 7,4% interanual. Per contra, la venda i reparació de vehicles i motocicletes ha facturat un 17,3% més respecte a maig de 2022, i el comerç minorista, un 8,8% més.

De la seva banda, els altres serveis han elevat les seves vendes un 6,2% interanual a maig impulsats per les activitats administratives (+11%), les activitats professionals (+10,7%) i la hostaleria, que ha facturat un 8,5% més.

També han pujat les vendes, encara que en menor mesura, en informació i comunicacions, que ha incrementat la seva facturació un 6% respecte a maig de 2022 i, a més, han augmentat un 0,1% en transport i emmagatzematge.

Dins de la hostaleria, els serveis d'allotjament han augmentat les seves vendes un 13,3%, mentre que els serveis de menjars i begudes han facturat un 6,2% més que a maig de 2022.

Per activitats, els majors repunts de les vendes se'ls han anotat les agències de viatge i operadors turístics (+32,2%) i el transport aeri, que les ha incrementat un 22,5%.

En termes mensuals (maig sobre abril) i en dades corregides d'estacionalitat i calendari, el sector serveis ha registrat en el cinquè mes de l'any un increment mensual de les seves vendes del 0,4%, amb la qual cosa trenca amb dos mesos consecutius de caigudes (-0,3% a març i -0,1% a abril).

L'ocupació en el sector serveis ha crescut el passat mes de maig, i ho ha fet a un ritme interanual del 1,7%, taxa quatre dècimes inferior a la d'abril, que ha anat creixent des d'abril de 2021.