Balears necessita formar transportistes i carnisers davant la creixent falta de personal qualificat.

Balears necessita formar transportistes i carnisers davant la creixent falta de personal qualificat.

Les petites carnisseries es queden sense personal, que prefereix les condicions laborals dels hotels

L'arxipèlag necessita 200 conductors per afrontar la temporada amb garanties

El Govern detecta "tensions" en aquests sectors i impulsarà iniciatives formatives per millorar la qualificació de professionals

PALMA, 28 de gener.

El mercat laboral de Balears acusa, a pocs mesos d'una nova temporada turística, una important manca de mà d'obra en els sectors del transport i cárnic afectats, a més d'unes condicions de treball millorables, per una necessitat de formació i qualificació amb un cost sovint difícil d'assumir per empreses i treballadors.

Associacions empresarials amb presència en tots dos sectors avisen així de la necessitat de formar i incorporar el més aviat possible professionals a les plantilles en els pròxims mesos, abans que comenci la temporada alta.

El Govern, per la seva part, comparteix aquest diagnòstic i ja té previstes posar en marxa iniciatives encaminades a formar i qualificar personal amb l'objectiu de donar resposta a aquestes necessitats. "Hem rebut molts inputs des de les empreses, les patronals i els sindicats, alertant de tensió en una sèrie de perfils. Les empreses s'estan trobant amb dificultats per completar determinats llocs que requereixen una qualificació molt específica", explica a Europa Press el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro.

En el cas del sector del transport, Sáenz de San Pedro assenyala que el procés està força avançat i que en breu, després de detectar els perfils que més necessita el sector, es coneixeran les propostes formatives. Quant al cárnic, està en una fase més embrionària de detecció dels perfils, però també es podran presentar iniciatives properament.

A grans trets, el Govern preveu dissenyar, a través del SOIB, itineraris específics per aquests sectors, encara que no només, ja que s'està parlant amb altres sectors i sobre més perfils professionals tant per a treballadors com per a aturats de cara a una millor situació laboral i retributiva.

El president de la Federació Empresarial del Transport (FEBT), Rafael Roig, adverteix que l'arxipèlag necessita incorporar ràpidament uns 200 transportistes -de mercaderies i viatgers- per poder donar "un bon servei" la propera temporada.

La dificultat principal rau en què els permisos de conduir específics que es necessiten -el C i el D, bàsicament- són perfils molt concrets que requereixen una formació concreta, que resulten costosos d'obtenir i que, en moltes ocasions, ni els treballadors ni les empreses poden assumir.

Així, Roig celebra l'impuls per part de l'Executiu autonòmic de les mesures que vagin encaminades a ampliar la plantilla de professionals del transport a Balears per afrontar amb garanties la temporada alta. En aquest cas, el Govern té previst facilitar, via conveni a través del SOIB, l'obtenció d'aquests certificats.

El representant dels empresaris del transport de Balears matitza, en tot cas, que el problema és comú a pràcticament tota Europa.

Per la falta de qualificació, el sector cárnic s'enfronta també a un trasvàs de personal del petit comerç a les grans superfícies o al sector hotel, segons el presidente de la Federació del Petit i Mitjà Comerç (Afedeco), Antoni Gayà. "Els treballadors troben en els hotels o en les grans superfícies unes millors condicions, especialment d'horaris o de mesos treballats. Els grans hotels estan canviant la seva manera de comprar la matèria primera i l'adquireixen al major, per la qual cosa necessiten carnisseries que manipulin i tractin el producte, així que recorren al personal del petit comerç", indica.

Gayà explica, no obstant això, que la falta de personal s'estén a gairebé tot el teixit comercial, especialment des de la pandèmia. Moltes persones que en els anys anteriors venien a Balears a treballar en temporada alta ja no ho fan per l'alt cost de l'habitatge, per la qual cosa la captació del personal per inevitablement per residents.

Quant a aquest sector, el responsable d'Empresa del Govern reconeix que el diagnòstic és en una fase més primària, centrada ara en diagnosticar els perfils que es necessiten i el mode d'impulsar la millora de la qualificació. Això es farà, insisteix, en contacte i diàleg amb empresaris, associacions sectorials i sindicats. "El carnisser no és un senyor simpàtic amb un ganivet i ja està. És quelcom més. Requereix una formació i una qualificació, unes habilitats professionals i això, com tot, s'ensenya i s'aprèn", apunta.

Gayà confia que les iniciatives formatives es puguin posar en marxa el més aviat possible tot i que adverteix que la falta de personal qualificat s'estén a tot el teixit comercial.

Quant a això, l'Associació Nacional Grans d'Empreses de Distribució (Anged) explica que les seves empreses tant a Balears com en el conjunt d'Espanya solen tenir programes de formació per a llocs que requereixen una qualificació en botigues, com és el cas de les persones que atenen a les seccions de frescos.

Fonts de Anged expliquen que aquest escenari és una oportunitat per a moltes persones no només d'accedir al mercat laboral sinó de formar-se en un perfil específic i demandat dins del comerç.

Sense el nombre adequat de professionals en les plantilles, tots dos sectors corren el risc, segons els sindicats, de caure en la precarització i en majors dificultats per retenir al personal.

En relació concreta a la falta de personal en el transport, des dels sindicats, CCOO apunta a més a les millorables condicions de treball. "El sou i els temps de descans no són bons", indica Mari Àngels Aguiló, que assegura que hi ha transportistes dels quals el temps de descans és en el ferry anant o venint de la península i que pot veure's interromput per l'arribada a terra.

En termes generals, Sáenz de San Pedro posa l'accent, per la seva banda, en la falta d'oportunitats i en la pèrdua de competitivitat i alerta que la falta de qualificació s'estén a molts més sectors. L'Executiu, reivindica, està volcat en analitzar amb els agents econòmics -"amb dades, no amb enquestes telefòniques", recalca" les necessitats del mercat laboral de l'arxipèlag.

Categoría

Illes Balears