Notícies Balears.

Notícies Balears.

"Balears no recolza el Pla Antitabac de Sanitat per manca de 'concreció' en algunes mesures i la memòria econòmica" "Balears no recolza el Pla Antitabac de Sanitat per manca de 'concreció' en algunes mesures i la memòria econòmica"

PALMA, 4 Abr.

Baleares no donarà suport aquest divendres al Pla Antitabac proposat pel Ministeri de Sanitat en la reunió del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), decisió que fonamenta en la falta de "concreció" de algunes mesures, especialment en el relatiu a la memòria econòmica i el finançament de les actuacions previstes.

Així ho ha exposat la directora general de Salut Pública del Govern, Elena Esteban, que també ha apel·lat a suposats defectes procedimentals en la negociació.

Esteban ha explicat que en un document nou entregat aquest mateix dijous s'ha introduït "un paràgraf que fa referència al finançament", però ho considera insuficient.

Per a la representant balear, és imprescindible una memòria econòmica precisa ja que les Comunitats necessitaran recursos --sobretot inspectors-- per poder fer complir la legislació resultant. "Necessitem saber quant costarà implementar el pla", ha enfatitzat.

En aquesta línia, Balears manté la seva reivindicació perquè l'augment d'impostos als productes del tabac siguin de caràcter finalista i hagin de revertir, de manera forçosa, en la lluita antitabac. D'altra manera, adverteixen, es consideraria una mesura purament "recaudatòria".

D'altra banda, Esteban ha recalcat que els acords de la Comissió de Salut Pública "han de prendre's per consens, no per votació", i entén que la falta de temps per estudiar la documentació va en contra d'aquest precepte. Les CCAA tenien de termini fins al migdia d'aquest dijous per decidir si s'unien o no, després de revisar els canvis proposats i les al·legacions presentades per les diferents autonomies.

"Prop de 200 al·legacions que va tenir en compte el Ministeri van arribar fa 48 hores, i s'ha de tenir temps per estudiar, discutir i arribar a un consens", ha dit Esteban.

Per això, Balears reclama que es tracti la negociació amb tots els sectors i que es plantegin mesures "veritablement valentes i innovadores". També consideren que el document hauria de tornar a la Comissió de Salut Pública "per aconseguir el consens que ha caracteritzat sempre a aquesta comissió".

A més, la Comunitat considera que la transformació de determinats espais --com les terrasses dels bars-- en espais sense fum ha de ser voluntària i no imposada, plantejant incentius fiscals per afavorir-la. El Ministeri de Sanitat ha rebutjat aquesta al·legació.

Altres comunitats com Aragó, Múrcia o Cantàbria també han anunciat que no s'adheriran aquest divendres al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024 - 2027. El Ministeri donarà igualment llum verda al Pla encara que no s'hi adhereixin totes les CCAA.