Balears rebrà aquesta setmana 8.900 dosis de nirsevimab per immunitzar els lactants contra el VRS.

Balears rebrà aquesta setmana 8.900 dosis de nirsevimab per immunitzar els lactants contra el VRS.

Les dosis de l'anticòs es distribuiran en centres de salut i hospitals.

A partir de la pròxima setmana s'immunitzarà a tots els bebès que hagin nascut o coneguin nascut entre l'1 d'abril de 2023 i el 31 de març de 2024.

PALMA, 20 Nov. - Balears rebreu aquesta setmana les 8.900 dosis adquirides per a la immunització contra el virus respiratori sincitial (VRS) de tots els bebès nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i qui ho faci fins al 31 de març de 2024. Aquests bebès estaran protegits de bronquiolitis, pneumònies i altres infeccions respiratòries.

Segons ha informat la Conselleria de Salut aquest dilluns en una nota de premsa, amb una inversió de 1,9 milions d'euros, serà la primera vegada que Balears faci extensiva aquesta immunització a tots els nadons, independentment de si tenen factors de risc o no.

Aquesta ampliació de la immunització va ser una de les primeres decisions de l'actual Executiu. Fins ara, la immunització contra el VRS, causant de l'80 per cent dels casos de bronquiolitis, es feia únicament als bebès de risc, és a dir, prematurs de menys de 35 setmanes, immunodeprimits o amb patologies respiratòries o cardíaques, o amb malalties greus fins als 24 mesos.

El virus respiratori sincitial, que circula habitualment entre els mesos d'octubre i març, és un patogen contagiós que afecta fonamentalment a lactants menors d'un any i sol ser la principal causa d'infecció en les vies respiratòries, especialment relacionada amb bronquiolitis i pneumònia.

La Conselleria ha explicat que la Comissió Nacional de Salut Pública va aprovar el passat juliol la possibilitat de dur a terme una immunització universal per a tots els lactants menors nascuts a partir del mes d'abril de 2023 amb l'anticòs monoclonal nirsevimab, deixant en mans de cada Comunitat Autònoma l'elecció o no d'aquesta immunització universal i l'organització de la campanya.

No obstant això, segons apunta el Govern aquest dilluns, va ser l'anterior Executiu balear el que "va evitar prendre aquesta decisió deixant-la en mans del nou equip de Govern", que ara ha optat per la immunització universal.

La Conselleria ha explicat que es va accelerar de forma urgent la compra d'una primera partida de nirsevimab per cobrir la protecció dels lactants amb patologies de risc, que estan sent immunitzats des de l'octubre passat en hospitals de les Illes.

A partir de la pròxima setmana aquesta immunització es farà extensiva a tots els bebès nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i el 31 de març de 2024.

Les infeccions per VRS suposen cada any una important sobrecàrrega assistencial, tant en atenció primària com en urgències, i és causant d'un gran nombre d'hospitalitzacions, tant a Unitats de Cures Intensives (UCI) com a unitat d'hospitalització.

Així doncs, nirsevimab és un anticòs monoclonal que s'administra com una vacuna i que, amb una dosi única, proporciona protecció durant almenys cinc mesos. En administrar-se directament els anticossos al lactant, no es depèn del sistema immunològic del recent nascut o de la mare per generar la protecció, i aquest efecte és immediat després de l'administració.

addicionalment, han detallat que el nirsevimab ha demostrat ser altament eficaç per evitar la infecció i per a la reducció de la gravetat de les infeccions respiratòries, podent arribar a evitar més del 80 per cent d'hospitalitzacions per VRS en lactants. A més, pel seu mecanisme d'acció no interfereix amb cap vacuna del calendari, podent administrar-se de forma simultània.

L'administració d'aquest anticòs als recent nascuts es realitzarà en el mateix hospital de naixement abans de l'alta hospitalària. Per als lactants nascuts a partir de l'1 d'abril, l'administració de la vacuna es durà a terme en els centres de salut.

Categoría

Illes Balears