• dimarts 6 de juny del 2023

Balears recorda els guàrdies civils assassinats per ETA el 2009 i reivindica "paraula i raó" davant el "terror"

img

PALMA, 30 Jul.

Calvià ha acollit aquest dissabte l'acte en record als guàrdies civils Diego Salvá Lezaun i Carlos Sáenz de Tejada, assassinats per la banda terrorista ETA el 2009, on l'alcalde de la localitat ha reivindicat el valor de "la paraula i la raó" davant del terror i la barbàrie".

Segons ha informat l'Ajuntament de Calvià aquest dissabte en una nota de premsa, aquesta jornada ha tingut lloc, a Palmanova, l'acte en memòria dels guàrdies civils Diego Salvá Lezaun i Carlos Sáenz de Tejada, coincidint amb el 13è aniversari del seu assassinat per la banda terrorista ETA a Calvià.

Durant l'acte, l'alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, ha dedicat unes paraules en què ha recordat tots dos joves guàrdies civils amb afecte, tristesa, dolor i esperança.

"En un dia com el d'avui, cal r ecordar per no oblidar, però també per reivindicar i defensar una societat on les idees no pretenguin mai imposar-se des de la força o el terror, un país que ha de seguir entenent que són la paraula, la raó, l'acord, la llei i la concòrdia les que marquin el sender a transitar sense que res ni ningú aconsegueixi canviar-lo", ha expressat Rodríguez, alhora que ha assegurat que "segueix dret el compromís de l'Estat de Dret perquè es faci justícia".

< A l'acte, també hi han assistit els pares, familiars i amistats de Diego Salvá; la delegada del Govern, Aina Calvo; el president del Parlament, Vicenç Thomàs; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; el conseller insular de Presidència, Javier de Juan; el coronel en cap de la Guàrdia Civil a les Balears, Alejandro Hernández, la Corporació municipal i altres autoritats civils i militars, així com públic assistent.

Després de les paraules de l'alcalde, l'acte ha seguit amb un tribut . Tot seguit s'ha dut a terme l'ofrena floral institucional que han fet l'alcalde i la delegada del Govern, que han lliurat la corona als pares de Diego Salvá.

Aquest dissabte es compleix el 13è aniversari d'aquest atemptat, que va ser perpetrat a través d'una bomba lapa situada als baixos d'un cotxe patrulla.

Va ​​ser l?últim d?ETA amb víctimes mortals a Espanya i encara avui es desconeix el nom dels autors. L'atemptat va tenir lloc el 30 de juliol del 2009, a les 13.50 hores, davant de la caserna de Palmanova, a Calvià.

Els dos agents de la Benemèrita van agafar el cotxe, un Nissan Patrol, per portar-lo a un garatge on practicarien una revisió de manteniment. Minuts abans ho havia deixat un brigada aparcat al lloc.

Des de Delegació del Govern a Balears van treballar en tot moment amb la hipòtesi que els terroristes van activar amb un comandament a distància la bomba lapa ja que si hagués estat activada amb un dispositiu de moviment --pràctica habitual d'ETA--, hauria estat explosionat en el moment de ser arrencat el vehicle.

Com a conseqüència, es va posar en marxa l'anomenada operació Gàbia, per la qual es va ordenar el tancament de l'aeroport de Palma a les 15.00 hores d'aquell dia i dels ports de les illes a les 17.00 hores per evitar la sortida dels terroristes i acorralar-los. Tot i això, no van ser detinguts.

En un altre vehicle, un gos de la Guàrdia Civil va trobar una altra bomba lapa que estava agafada amb brides als baixos d'un altre cotxe de la Guàrdia Civil. Aquesta, en canvi, va ser detonada pels artificiers del Gedex de manera controlada.

En aquesta troballa es va descobrir que l'artilugi tenia un temporitzador preparat per activar-se l'endemà, amb la qual cosa es va esvair la hipòtesi que els terroristes haurien accionat la bomba amb un comandament a distància. Segurament, quan va explotar la bomba que va matar aquests benemèrites naturals de Burgos, els autors de l?atemptat ja havien abandonat Mallorca.

Abans d'aquest atemptat, ETA també havia assassinat a Burgos. Només 24 hores abans va fer explosionar una furgoneta bomba davant d'una casa caserna de la Guàrdia Civil. Afortunadament, no hi va haver víctimes mortals.

Notícies més vistes Avui