• dijous 30 de març del 2023

Balears suma 747 empadronaments d'ucraïnesos des del febrer i duplica les altes a la Seguretat Social

img

La presidenta d'Amar Ucraïna demana "que no us oblideu" a la població desplaçada i diu que necessiten donatius de material escolar

PALMA, 25 Set.

Balears suma un total de 747 empadronaments de ciutadans ucraïnesos des del febrer, mes en què va començar la invasió russa, i ha duplicat el nombre d'ucraïnesos afiliats a la Seguretat Social, segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, recollides per Europa Press.

Si al gener les xifres d'empadronament eren molt baixes, amb només quatre noves altes d'ucraïnesos a les Balears, al febrer en van passar vuit i en març ja eren 180. Es van superar els 200 empadronaments a l'abril, mentre que al maig i al juny també se'n superava el centenar. A l'1 de gener, a les Balears, hi havia empadronats 2.104 ucraïnesos, dels quals 1.225 eren dones i 879 homes.

Aquest creixement de la població empadronada ha repercutit en un increment de la població ucraïnesa afiliada a la Seguretat Social . Si al tancament del gener eren 779 persones els ucraïnesos en alta, el 31 d'agost ja eren pràcticament el doble, 1.552.

Cal recordar que el Govern va posar en marxa un mecanisme de protecció temporal per a desplaçats d'Ucraïna a Espanya que inclou el permís de treball i residència.

L'Associació Mallorquina d'Ajuda al Refugiat d'Ucraïna (Amar Ucraïna) atén uns 550 refugiats ucraïnesos a Mallorca. La seva presidenta, Anastasia Kvach, ha explicat que molts ucraïnesos arribats a l'illa després de l'esclat del conflicte han trobat feina gràcies al fet que hi va haver empresaris que van voler ajudar i contractar-los tot i que no parlessin espanyol.

Fonamentalment van ser hotelers, per a llocs de treball de neteja i altres tasques, o, en cas que el treballador parli anglès, també de cambrer i llocs de cara al públic. "Ens trucaven a l'associació per avisar-nos que tenien feina per a ells", ha explicat Kvach.

L'augment de població ucraïnesa s'ha reflectit també a les xifres d'escolarització. El 7 d'abril eren 174 els ucraïnesos escolaritzats a les Balears, el 2 de maig eren 289 i en acabar maig ja eren 338 alumnes. era el final de curs, i no es van arriscar a inscriure'ls pensant que tot això acabaria”. "Ara s'estan apuntant a escoles bressol, col·legis i instituts", ha afegit.

La presidenta de la fundació ha afegit que, malgrat la barrera de l'idioma, "els nens són els que millor s'adapten". També "són els que més ràpid han après l'espanyol".

L'augment de població ucraïnesa, no obstant, no s'ha vist reflectit als registres dels serveis d'ocupació. La població ucraïnesa registrada al SEPE a les Balears era de 125 persones al gener i es va situar en 182 persones a l'agost.

Kvach ha atribuït això a les dificultats per fer els tràmits, ia la necessitat d'haver completat tràmits previs com l'empadronament abans d'apuntar-se a l'atur. Actualment l'associació va agendant cites per ajudar els ucraïnesos que atén a realitzar aquests tràmits. Per això, espera que la xifra augmenti en els propers mesos.

En el context actual, Kvach ha demanat que, amb el pas del temps, no s'“oblidi” la població ucraïnesa afectada per la guerra. "Que no se'ns oblidi, que la guerra continua i segueixen arribant refugiats a Mallorca, segueix havent-hi famílies desplaçades", ha insistit.

Kvach ha indicat que necessiten "suport" de la ciutadania balear , i en especial, per als propers mesos, donacions de roba d'hivern i material escolar per a les famílies més vulnerables.

Entre altres actuacions, el Govern balear ha posat en marxa ajudes econòmiques per a famílies que han acollit ciutadans ucraïnesos. Segons ha informat la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, 101 famílies ja han presentat sol·licitud i unes 40 que ja han lliurat tota la documentació possiblement cobraran aquesta setmana. L'ajuda es rep amb caràcter retroactiu des del març.

Santiago ha recordat que en un primer moment el Govern va posar a disposició de l'Estat l'Hotel Palma Bellver mentre Creu Roja trobava una altra alternativa d'allotjament, i que s'ha cooperat en l'escolarització de menors i en la tramitació de targetes sanitàries.

Igualment es va aprovar una ajuda extraordinària per a la Creu Roja davant l'arribada massiva de persones desplaçades i el Govern està a punt de treure una convocatòria per a associacions que hi són ajudant famílies ucraïneses.

Notícies més vistes Avui