• divendres 31 de març del 2023

Balears supera els mil milions d'euros dels fons europeus adjudicats pel Govern

img

PALMA, 23 Set.

El Govern ha assignat a les Balears 1.121 milions d'euros dels fons europeus i s'han resolt més de 85 convocatòries del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

En una nota de premsa, Delegació del Govern a Balears ha indicat aquest divendres que d'acord amb les dades aportades pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital (Mineco), els diners procedents dels fons Next Generation destinats a les illes, en total 821 milions d'euros, s'han duplicat en cinc mesos.

La major part d'aquesta quantitat, en concret 750 milions d'euros, la gestiona la Comunitat Autònoma i la resta, 71 milions, correspon a execució directa de l'Estat. A més, hi ha una partida de 300 milions d'euros dels fons React EU.

Les convocatòries del PRTR resoltes a l'arxipèlag han sumat més de 2.900 participants, dels quals més de 1.600 són particulars i més d'un miler, empreses i centres de recerca. També s'hi han implicat unes 150 entitats locals i organismes públics i gairebé mig centenar d'associacions i fundacions.

"Aquests fons ens permeten avançar junts cap a un país modern, sostenible i just, on les illes juguen un paper essencial”, ha subratllat la delegada del Govern a Balears, Aina Calvo. Pel que fa als projectes, l'àrea de transició verda i la d'indústria i pime acumulen el nombre més gran de projectes iniciats seguides de les referides a digitalització, educació, comerç i turisme, salut i ciència.

Entre les noves iniciatives impulsades a l'arxipèlag figuren les comunitats energètiques de Sant Lluis i de Binissalem i els plans de sostenibilitat turística de Ferreries i de Calvià, per millorar la competitivitat de les destinacions.

El desenvolupament del Pla Inveat, que destinarà més de 22 milions d'euros a l'ampliació o renovació de 21 equips d'alta tecnologia sanitària a les illes, o el desplegament del Kit Digital --del qual ja se n'han beneficiat sis de cada 10 empreses d'entre 10 i 49 treballadors-- són altres iniciatives finançades amb fons europeus.

D'altra banda, Balears participa en quatre dels 11 plans estratègics (Perte) aprovats fins ara, per transformar i modernitzar el país; es tracta dels de Salut de Vanguardia, d'Energies Renovables i Hidrogen, de la Cadena Agroalimentària i de Digitalització del Cicle de l'Aigua.

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assegurat que l'execució del Pla de Recuperació a Espanya ha aconseguit "la velocitat de creuer", amb més de 18.800 milions d'euros autoritzats fins a mitjans de setembre, i calcula que tindrà un impacte sobre el PIB nacional del 2,6% de increment anual fins al 2031.

Calviño també ha destacat que aquestes inversions es veuen recolzades en l'àmbit normatiu amb l'adopció de mesures estructurals, com la reforma laboral i la de pensions, o la llei Crea y Crece, aprovada recentment, que pretén facilitar la creació d'empreses i reduir la morositat al sector. Segons la ministra, aquestes iniciatives legislatives constitueixen l'impuls reformista més important de l'economia espanyola els últims anys.

Notícies més vistes Avui