• dimarts 21 de març del 2023

Balears torna a ser la comunitat autònoma on més creix el nombre de persones autoprohibides

img

L'Observatori del Joc Online publica la seva memòria anual amb motiu del Dia Nacional sense Joc d'Atzar

PALMA, 29 Oct. < /p>

Balears va tornar a ser el 2021, per segon any consecutiu, la comunitat autònoma on més va créixer el nombre de persones autoprohibides, segons la memòria anual de l'Observatori del Joc Online (OJO) de Balears, amb motiu del Dia Nacional sense Joc d'Atzar.

L'OJO de Balears ha fet públic aquest dissabte, 29 d'octubre, amb motiu del Dia Nacional sense Joc d'Atzar, la seva Memòria Anual 2021-2022, una compilació de les dades, notícies i estudis més rellevants del joc en línia i altres pràctiques que generen comportaments addictius a internet, que s'han publicat durant l'últim any.

El document recull, entre altres dades, que Balears va tornar a ser el 2021, per segon any consecutiu, la comunitat autònoma on més va créixer el nombre de persones que han sol·licitat que se li prohibeixi jugar en línia, d'acord amb les dades ofertes per la Direcció General d'Ordenació del Joc del Ministeri de Consum.

D'aquesta manera, el 2021 Balears va presentar el major increment de persones autoprohibides, passant de 1.179 a 1.480 en un sol any, fet que implica una pujada d'un 25,53%. En aquest sentit, cal tenir en compte que aquestes dades no recullen el nombre de persones autoprohibides al registre autonòmic.

La Memòria recull també les dades de l'estudi 'Impacte de la tecnologia a l'adolescència. Relacions, riscos i oportunitats', d'Unicef, que ha estat un dels treballs més importants que s'han presentat el 2021 sobre l'ús actual que els adolescents fan d'internet, les xarxes socials i, per extensió, les tecnologies de la relació , la Informació i la Comunicació (TRIC), fent èmfasi en conductes de risc, usos problemàtics i, o bé, possiblement addictius.

Aquest treball exposa que prop de 1.500 estudiants de Balears han començat a apostar o jugar diners en línia, cosa que multiplica el risc de desenvolupar a mitjà termini una ludopatia. Així mateix, la investigació alerta que el caràcter social del joc i la convicció que "és probable guanyar diners jugant en línia", són les dues principals creences a desmuntar.

Pel que fa als videojocs, el estudi d'Unicef ​​indica que de mitjana, els adolescents balears dediquen 7,1 hores per setmana als videojocs, encara que un 4,5% hi dedica més de 30 hores. A més, un de cada cinc destina cada mes una mica de diners als videojocs, el 4,5% més de 30 euros al mes.

Segons aquestes dades, el mòbil ja és, per davant de la consola, el principal dispositiu que els adolescents utilitzen per jugar a videojocs; i el 52,8% dels adolescents que juga a videojocs habitualment --almenys alguna vegada al mes--, ho fa en videojocs designats per la Pa European Game Information (PEGI) com a no adequats per a menors de 18 anys. /p>

Destaca el document que, per a un 17,3% dels adolescents balears, l'ús de videojocs suposaria un problema i que un 2,6% addicional presentaria símptomes ja d'una possible addicció.

< p> Un altre estudi de referència que es reflecteix a la Memòria de l'OJO és l'enquesta Estudas. En el cas de les Balears, aquest document ofereix informació relativa a la prevalença del consum de diferents substàncies, així com sobre les percepcions i opinions de la població quant a les drogues i altres addiccions, com poden ser l'ús de videojocs, les apostes online o l'ús compulsiu d'internet.

D'acord amb aquest treball, promogut per la Delegació del Govern, un 15,20% d'estudiants de secundària han jugat amb diners tant de manera presencial com per internet i, de aquest, un 93,2%, són menors d'edat. El percentatge d'homes que han jugat amb diners de forma presencial és de 17,7% i el de dones de 12,3%.

El document presentat per l'OJO també publica les iniciatives que duu a terme l'administració autonòmica, a través de la Direcció General de Comerç, per prevenir addiccions, protegir els menors i els col·lectius més vulnerables, i promoure la convivència veïnal. En aquest sentit, destaquen l'Avantprojecte de Llei de reforma de la Llei 8/2014, d'1 d'agost, del joc i les apostes a Balears així com l'aprovació del Reglament del joc del bingo.

L'Observatori ha afegit al compilatori les dades de l'Informe del mercat del joc en línia estatal, on la Direcció d'Ordenació del Joc del Ministeri de Consum exposa com els operadors del joc van reduir els marges nets, així com la despesa en patrocini i promocions l'any en què van entrar en vigor les restriccions comercials.

L'OJO és una iniciativa impulsada per la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç, que té com a objectiu cercar, desenvolupar, publicar i distribuir informació referent a les noves modalitats dels jocs d'atzar, que puguin generar comportaments addictius, compulsius o patològics. XOX

Notícies més vistes Avui