Notícies Balears.

Notícies Balears.

Bauzà demana parlar de "turisme responsable i de castigar conductes incíviques" davant del "mal anomenat decret d'excessos".

Bauzà demana parlar de

La Subcomissió insisteix a no "demonitzar" el sector i veu "positiva" la reunió amb la Conselleria per avançar cap a un turisme responsable.

PALMA, 20 Nov.

El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, ha assegurat, després de la reunió de la Subcomissió per a l'Foment del Civisme a les Zones Turístiques, que és "unanimidad" de tots tenir que parlar de "turisme responsable i de castigar les conductes incíviques" davant el "mal anomenat decret d'excésos".

Així s'ha expressat el conseller en declaracions als mitjans després de presidir, aquest dilluns, la sessió de la Subcomissió, de la qual ha fet una valoració "molt positiva, sobretot perquè els participants han tingut l'oportunitat de dir el que pensen i opinen del decret".

En aquest punt, ha assenyalat que s'ha parlat, durant el dia, de zonificació, sancions i, en general, "de diferents qüestions que s'han posat sobre la taula", i que "ara cal ordenar i organitzar" aquestes aportacions "per fer el decret".

"Avui donem el tret de sortida i veurem quins seran els termes" del nou decret de turisme responsable, ha insistit el conseller, reiterant, amb tot, el seu compromís de que la pròxima temporada ja estigui modificat.

El batle de Calvià, Joan Antoni Amengual, un dels participants en la reunió d'aquest dilluns, ha explicat que a la Subcomissió han parlat tots els sectors vinculats al desenvolupament del nou decret i ha opinat que tots estan "alineats" cap a "un denominador comú", en el qual destaca "donar solució a la zonificació injusta".

"És una cosa que cal arreglar però no hem de demonitzar el sector, sinó crear un àmbit jurídic que permeti tenir un oci dins d'un àmbit responsable", ha expressat el batle.

Des de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), la vicepresidenta executiva, María José Aguiló, ha agraït la "mà estesa" de la Conselleria per fer una anàlisi del resultat del decret des de la seva implantació.

"Treballem des del sector per erradicar determinat tipus de turisme incívic i aquesta orientació cap a un turisme responsable és un enfocament molt adequat, i el que cal fer és una anàlisi que doni seguretat jurídica a la norma", ha sentenciat.

En aquest punt, ha esperat que, un cop feta l'anàlisi, permeti que en els camps on no s'han tingut resultats esperats es pugui tenir una redacció perquè sigui "més eficient" el nou decret.

D'altra banda, preguntada per les inspeccions al sector, Aguiló ha reconegut que l'hoteler és el que dóna més compliment estrict a la norma i ha considerat que els esforços haurien d'enfocar-se on ocorre l'acte incívic, "que no és dins dels hotels". "Pensem que hi ha hagut zones i espais on hauria hagut de ser més intensa i que aquests tancaments cautelars és el camí que cal seguir, perquè tenen efecte exemplaritzant", ha ressaltat.

De la seva banda, la regidora de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Neus Mateu Rosselló, ha agraït haver estat present en aquesta trobada amb el Govern, en la qual han pogut expressar les seves "preocupacions i dificultats" a l'hora d'aplicar el decret en els darrers anys.

"Ha de ser més en positiu, que sigui de turisme responsable i que serveixi perquè tots els turistes que ens visiten sàpiguen en què s'està treballant però sense ser negatiu, que no s'estigmatitzi a quatre municipis quan pot ser una lluita contra l'excés a tot Balears, no en un carrer sí i un altre no", ha matitzat la regidora.

De la seva banda, el representant de l'Associació de Veïns Arenal-Platja de Palma, Francisco Nogales, s'ha compromès a aportar el seu "granet de sorra" per solucionar els "problemes" que puguin succeir a la zona en relació amb el turisme i, en aquesta línia, ha recordat el programa 'Jo defenso el meu carrer', pel qual dues persones que coneixen "els problemes del carrer" ho traslladen a l'associació i ells a l'Ajuntament.

El cap de Comissaria de la Policia Nacional de Platja de Palma, Javier Santos, ha explicat que, de la seva banda, han acudit a la reunió de la mà de la Delegació del Govern i "en qualitat d'invitats", ja que recolzen operativament el règim sancionador que comporta l'aplicació del decret d'excésos, "sobretot a zones d'especial impacte turístic".

També la secretària de la Federació de Serveis de CCOO Balears, Sílvia Montejanos, ha valorat "molt positivament" la reunió, perquè els permet participar en la revisió del decret, i ha dit donar-li "molta importància" a què la Comunitat sigui "un destí turístic segur".

"Els treballadors del sector també pateixen aquestes conseqüències perquè són les persones que donen servei a aquest tipus de turista --al incívic-- i conviuen amb aquest tipus d'incivisme, generant-se cert por a determinades hores", ha assegurat, demanant que hi hagi efectius suficients per fer complir la nova norma.

.