• diumenge 29 de gener del 2023

Bolaños sosté que el PSOE guanyarà "clarament" totes les eleccions: "Ni ells es mereixen guanyar, ni nosaltres perdre"

img

Armengol reconeix l'"empatia" del ministre amb les Balears

Cladera agraeix a Bolaños la Llei de Memòria Democràtica

PALMA, 28 Jul.

El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assegurat que el PSOE guanyarà "clarament" les eleccions municipals, autonòmiques i generals. "Ni ells es mereixen guanyar, ni nosaltres perdre", ha sentenciat.

Així s'ha expressat el ministre durant l'acte 'Llei de Memòria Democràtica. Un dret de la ciutadania', celebrat aquest dijous a la seu d'UGT a Palma, al qual han assistit també la presidenta del Govern i secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, i la presidenta del Consell de Mallorca i secretària general de la Federació Socialista de Mallorca (FSM), Catalina Cladera.

"Portem una legislatura una mica complicada, però afortunadament la nostra ciutadania ha estat gestionada per un govern socialista, perquè ja sabem com gestiona la dreta les crisis ", ha assenyalat.

Així, ha posat d'exemple algunes mesures dutes a terme pel Govern, com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE), la baixada del preu de la llum o la reforma laboral . Sobre això últim, ha destacat a més les "excel·lents" dades d'ocupació a Balears.

"Per tot això, a partir del setembre, ni un minut lliure per explicar el que fem, per què ho fem i per a qui ho fem”, ha reiterat. i ha subratllat el paper dels socialistes a l'hora d'ampliar drets per a la ciutadania.

"Malgrat moments com la pandèmia o la inflació, no ens posem de banda, ampliem drets", ha expressat la cap de l'Executiu autonòmic.

Durant l'acte a Palma, el ministre ha posat en valor la Llei de Memòria Democràtica estatal, que ha descrit com una norma que té un deure moral, humanitari i internacional ", i que "simple i planament dóna més profunditat a la democràcia".

A més, ha detallat que la normativa "reconeix a les víctimes el dret de buscar les restes dels seus éssers estimats i que sigui costejat per l'Estat”. Per això, es crearan bancs d'ADN, llocs de memòria "per recordar el que va passar" i intentaran aconseguir "que sigui una matèria que es doni a les etapes educatives".

Pel seu part, la presidenta Armengol ha considerat, en referència a la llei, que "ser coherent i fer una societat més justa implica saber el que va passar, sense maquillar-ho, perquè va ser molt bèstia i salvatge", i en aquest punt ha condemnat que durant l'època del franquisme "es matés gent per defensar la democràcia".

A més, ha reconegut que, el 2015, quan va ser investida com a presidenta de les Illes, va sentir una "emoció molt intensa" "amb "dues imatges" al seu cap. La primera, ha explicat, era ser la primera dona al càrrec, i la segona, "tota la gent que va ser assassinada per defensar la democràcia i perquè una dona com jo pugui arribar a ser presidenta".

"Hem arribat molt tard i aquest dolor ho sento intensament, perquè hi ha molta gent que ha mort sense poder recuperar el cos dels seus avantpassats", ha conclòs.

De la mateixa manera s'ha expressat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, que ha felicitat Bolaños per la Llei de Memòria Democràtica, "la primera que condemna el franquisme i les resolucions dels seus tribunals".

Així, ha valorat que la norma es fonamenti en valors democràtics "com la concòrdia, la defensa dels drets humans, cultura de la pau i igualtat", alhora que es basa en quatre eixos, com són "la veritat, la justícia, la reparació i la garantia de no repetició".

"La memòria és un dret de la ciutadania; aquesta llei ret homenatge a les víctimes de tots els bàndols de la guerra, reconeix la transició i destaca la Constitució com a valor fonamental”, ha continuat.

En aquest sentit, ha opinat que els socialistes tenen “el deure i el dret de recordar els efectes de la barbàrie, i un deute enorme amb els que van lluitar per la llibertat".

Notícies més vistes Avui