Notícies Balears.

Notícies Balears.

Brussel·les investiga si la compra d'Air Europa per part d'Iberia altera la competència.

Brussel·les investiga si la compra d'Air Europa per part d'Iberia altera la competència.

La Comissió té fins al 7 de juny d'aquest any per adoptar una decisió definitiva sobre la fusió.

BRUSSELS, 24 Gen.

La Comissió Europea ha obert aquest dimecres una investigació exhaustiva per avaluar la proposta d'adquisició d'Air Europa per part de l''holding' IAG, matriu hispano-britànica d'Iberia, ja que alberga dubtes sobre l'impacte de la fusió en la competència comunitària.

Segons la investigació preliminar de Brussel·les, l'operació podria disminuir la competència en el mercat dels serveis de transport aeri de passatgers en diverses rutes nacionals, de curta distància i de llarga distància.

La Comissió ha conclòs que l'operació podria afectar rutes nacionals espanyoles, sobretot aquelles en les quals el tren d'alta velocitat no ofereix una alternativa, així com les rutes entre la península i les illes Balears i Canàries.

També adverteix d'una disminució de la competència en rutes entre Madrid i algunes de les principals ciutats de l'Espai Econòmic Europeu, i en aquelles que connecten la capital espanyola amb destinacions com Israel, Marroc, Regne Unit i Suïssa, en les quals ambdues parts ofereixen una connexió directa.

Així mateix, podrien veure's afectades algunes rutes de llarga distància entre Madrid i Amèrica del Nord i del Sud, en les quals ambdues parts ofereixen una connexió directa i s'enfronten a la competència de només uns pocs competidors amb connexió sense escales.

Durant la seva investigació exhaustiva, la Comissió analitzarà si la sòlida cartera de franges horàries de les parts, en particular a l'aeroport de Madrid-Barajas, podria dificultar la prestació de serveis aeris per altres companyies aèries, a més dels efectes probables de l'operació en les connexions indirectes, com en les rutes de llarga distància cap a Amèrica del Sud, en les quals les connexions sense escales són limitades.

També avaluarà els efectes probables de l'operació en les rutes en les quals altres companyies aèries depenen de l'accés a la xarxa nacional i de curta distància de les parts per a les seves pròpies operacions, la qual cosa podria afectar els seus serveis a destinacions internacionals també explotades per IAG.

L'operació es va notificar a la Comissió el 11 de desembre de 2023, per la qual cosa l'Executiu comunitari disposa actualment de 90 dies hàbils, fins al 7 de juny de 2024, per adoptar una decisió, encara que també en aquest cas tindrà opció d'aturar el rellotge amb pròrrogues de entre 15 o 20 dies hàbils.