• divendres 31 de març del 2023

CCOO lamenta que el salari baixi a les Balears un 3,4% "a conseqüència de la pandèmia i del monocultiu turístic"

img

Demanen un canvi de model productiu en què es produeixi una diversificació del mercat laboral en sectors que permetin tenir activitat durant tot l'any

PALMA, 27 Jul.

CCOO Balears ha lamentat aquest dimecres que les Illes siguin la Comunitat Autònoma on més baixen els salaris i ha detallat que aquests baixen un 3,4% "a conseqüència de la pandèmia i del monocultiu turístic".

El sindicat ha recordat que, segons l'última publicació de l'Índex de Preus del Treball (IPT) realitzada pel Institut Nacional d'Estadística (INE), el preu de la mà d'obra baixa un 3,4% en relació amb l'any anterior, davant del descens del 0,6% registrat a nivell estatal. A més, els salaris de les Balears són 2,8 punts inferiors que la mitjana estatal.

Segons el sindicat, aquest descens tan acusat dels salaris és perquè el 2020 es va iniciar la pandèmia, i el principal motor econòmic de Balears, el turisme, es va interrompre totalment amb les restriccions a la mobilitat que es van imposar i que van impedir que molts treballadors poguessin tenir feina, i, en conseqüència, ingressos.

No obstant, segons afegeixen, "els efectes de la pandèmia no haurien estat tan acusats i, per tant, els salaris no haurien tingut un descens tan important, si el model productiu de les Balears fos més divers i amb activitats de més valor afegit". Segons expliquen, quan una economia basa el gruix de la seva activitat en un únic sector i aquest es paralitza, "els salaris se'n ressenten i hi ha una important repercussió en la qualitat de la vida de les persones".

Per tot això, CCOO ha reclamat un canvi de model productiu en què es produeixi una diversificació del mercat de treball. Aquesta diversificació, diuen, s'ha de produir en sectors que permetin tenir activitat durant tot l'any, amb feines de qualitat i amb salaris dignes i més alts. no reben la formació adequada que els faciliti ocupar aquests nous llocs de treball, per això considerem imprescindible que tots els treballadors puguin accedir a la qualificació o requalificació que necessitin per adaptar-se al nou mercat laboral i als canvis que aquest pugui experimentar al llarg del temps ", han argumentat.

Finalment, han insistit en la necessitat de pujar els salaris i incloure clàusules de revisió salarial en un moment en què la inflació interanual se situa al 9,7% a les Balears. Segons consideren, és "l'única manera de recuperar la pèrdua de la capacitat de compra que els salaris estan patint des del 2020 i que les persones treballadores puguin portar una vida digna".

"Si no hi ha augments salarials que permetin fer front a les fortes pujades de preus, que fins i tot els productes bàsics estan patint, ens aboquem a un augment de la pobresa i la desigualtat a la classe treballadora que des de CCOO no permetrem”, han conclòs.

Notícies més vistes Avui