Notícies Balears.

Notícies Balears.

Comença l'operatiu per preparar l'extracció del peció de Ses Fontanelles. En marxa l'operatiu per preparar l'extracció del peció de Ses Fontanelles.

Comença l'operatiu per preparar l'extracció del peció de Ses Fontanelles.

En marxa l'operatiu per preparar l'extracció del peció de Ses Fontanelles.

PALMA, 15 Abr.

El projecte Arqueomallornauta ha posat en marxa l'operatiu per iniciar l'última fase d'excavacions al pecio de Ses Fontanelles, a Platja de Palma.

Segons ha informat la Universitat de les Illes Balears (UIB) en un comunicat aquest dilluns, es tracta d'un estudi arqueològic en què participa el grup de recerca Civitas de la UIB. L'objectiu és comprovar l'estat actual de conservació del vaixell que s'extraurà en els pròxims mesos.

Al llarg del mes d'abril es durà a terme l'excavació de l'arquitectura naval del vaixell enfonsat, alhora que es realitzen les prospeccions de l'entorn immediat del pecio del segle IV dC, un dels més importants del Mediterrani.

Un cop s'extregui el pecio, es traslladarà al castell de Sant Carles, on es construirà un estanc on es conservarà i on es durà a terme la feina de desalinització durant 18 mesos. Aquest procés estarà obert al públic perquè la ciutadania pugui visitar el pecio.

Des del descobriment del pecio, el grup de recerca de la UIB ha participat en l'anàlisi i la contextualització històrica de les dades obtingudes en la fase d'excavació.

D'aquest estudi científic s'espera obtenir noves conclusions sobre el paper que va tenir l'arxipèlag balear en la connectivitat mediterrània durant l'època romana. A més, el grup Civitas s'encarrega també de les iniciatives de transferència dels resultats, exercint un paper actiu en la preparació de la futura exposició.

Entre els materials amb els quals treballen els investigadors de la UIB es troben les gairebé 300 àmfores de transport de salses de peix fermentat, oli i vi o most per a la conservació de fruita.

La importància històrica d'aquestes àmfores és que estan completes i un centenar tenen inscripcions pintades (els anomenats 'tituli picti'), la qual cosa converteix el pecio de Ses Fontanelles en la col·lecció més àmplia de 'tituli picti' de l'Estat i una de les més importants de tot el món romà.

També han localitzat peces arqueològiques excepcionals com un broca d'arc utilitzat pel mestre de ribera per reparar l'embarcació, que és el primer de la seva mena que s'ha trobat mai a Espanya i un dels pocs que es conserven a tot el món. A més, han trobat dues sabates (una d'espart i una de cuir), juntament amb cordam i restes orgàniques de diferent naturalesa.

L'excavació, que va tenir lloc entre els mesos de novembre de 2021 i febrer de 2022, va posar al descobert l'excellent estat de conservació de l'arquitectura naval de l'embarcació (de 12 metres d'eslora i sis metres de mànega), amb elements singulars com les parets de fusta de separació de la càrrega o conservació del pou del fons. Cal destacar el bon estat de conservació de la fusta gràcies a l'ambient anòxic d'enterrament.

Els investigadors també han ressaltat com excepcionals l'origen geogràfic de la nau (de l'entorn de Carthago Spartaria, Cartagena), que el converteix en el primer pecio romà conegut amb carrega d'aquesta regió enfonsat aigües del Mediterrani, i la data de l'enfonsament, en la fase inicial de l'antiguitat tardana (segles III i IV dC), un moment en què hi ha poques embarcacions conegudes al Mediterrani i encara menys amb carrega hispànica.

La fase d'excavació va permetre, al seu torn, identificar en els restes un possible pecio tardopuni carregat amb àmfores vinícoles d'Eivissa a les immediacions del pecio de Ses Fontanelles.

El pecio presenta una sèrie de debilitats i amenaces fruit de la seva ubicació. Hi ha risc de destrucció potencial si els temporals que van propiciar el seu descobriment es repetissin.

A més, està sotmès a una intensa pressió antròpica, ja que es troba a una de les platges més concorregudes de Palma. Per tot això, es treballa per fer possible l'extracció del casc de l'embarcació per garantir-ne la conservació i futura museïtzació i valoració.