• dilluns 5 de juny del 2023

Comencen les obres de l'ampliació de l'Hospital de Manacor, que en doblarà la mida

img

PALMA, 3 Ago.

El Govern, a través del Servei de Salut, ha iniciat les obres d'ampliació de l'Hospital de Manacor, que preveuen un nou edifici d'ús ambulatori i un nou bloc quirúrgic i obstètric, amb l'acte de col·locació de la primera pedra celebrat aquest dimecres.

Segons ha informat l'Executiu a través d'una nota de premsa , es tracta d'un pas més al projecte del Pla Director de l'Hospital, que canviarà la fesomia del centre.

D'aquesta manera, un cop finalitzades les obres, el centre hospitalari passarà a tenir 53.445 metres quadrats, més del doble de la superfície actual. El projecte té un pressupost de 59 milions d?euros i un termini d?execució de quatre anys.

A l'acte hi han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Salut, Patricia Gómez; la directora de l'Àrea de Coordinació Administrativa del Servei de Salut, Mar Rosselló; el subdirector d'Atenció Hospitalària i Salut Mental, Francesc Albertí, i el subdirector d'Infraestructures i Serveis Generals, Yago Gómez.

Durant l'acte, la presidenta Armengol ha definit l'hospital com el somni de tants ciutadans que el van lluitar fa 25 anys” i un centre “que trasllada i transpira humanitat des dels serveis sanitaris”.

També ha assegurat que, amb les obres d'ampliació, es tindrà “un nou hospital "perquè es doblega la superfície, però també serveis i atenció sanitària.

La presidenta del Govern ha reivindicat "el compromís i la voluntat" per fer possible les obres d'ampliació, que, ha recordat, s'han tramitat durant la pandèmia.

"Malgrat tenir la urgència de la pandèmia sanitària, el Govern no ha deixat de treballar en l'important i en pensar en el present i el futur de les persones" , ha apuntat.

Les obres, incloses al Pla Director del centre, beneficiaran una població unes 150.000 persones i preveuen tres grans actuacions que sumen un total de 40.000 metres quadrats.

D'una banda, està prevista la construcció d'un nou edifici, en forma de lletra L i connectat amb l'actual hospital que serà principalment d'ús ambulatori.

Alhora, s'aixecarà un edifici industrial, que es convertirà en una central d'instal·lacions i serveis generals.

També s'emprendrà. una gran reforma interior de l'actual edifici i la construcció d'una nova planta on s'inclourà el bloc quirúrgic i obstètric.

Les accions es duran a terme simultàniament i es faran reformes a mesura que es vagin alliberant espais .

Segons ha informat l'Executiu, es tracta d'un edifici de nova planta en forma de lletra L, principalment d'ús ambulatori, amb dos soterranis (per a aparcament), planta baixa i tres plantes.

>

Atès que la majoria dels pacients són externs i no necessiten accedir als serveis interns de l'hospital, es planteja un edifici independent, que evitarà la circulació innecessària de persones per l'interior d'aquest.

Tot i això, han indicat, pel fet que sí que hi ha una part de els pacients que no són ambulatoris, es planteja la forma de lletra L per facilitar la connexió amb àrees internes de l'Hospital.

En aquest cas, l'edifici disposarà d'un aparcament soterrani amb 280 places (planta -1 i -2), dos serveis d'ús ambulatori, hemodiàlisi i rehabilitació (planta baixa), consultes externes i gabinets d'exploració (primera i segona planta) i hospital de dia mèdic oncològic (tercera planta, que tindrà una connexió directa amb l'hospital actual) .

Pel que fa a l'edifici industrial per a serveis generals (2.765 metres quadrats, es tracta de la construcció d'una nau que contindrà les centrals de les instal·lacions, manteniment i serveis generals.

És un edifici de tipus industrial, han indi tat, gairebé tot de nova planta, on s'instal·len tots els equips per adequar-los a les normatives vigents i augmentar la capacitat per donar servei a les noves àrees. La cuina s'ubicarà a la planta baixa. Així mateix, es renovaran i s'actualitzaran els equips.

En tercer lloc, està prevista la construcció d'una nova planta quirúrgica i reforma interior d'espais de l'edifici actual (14.226 metres quadrats: 4.586 d'ampliació i 9.640 de reforma).

Consisteix principalment en la reforma interior de l'actual Hospital i també en la construcció d'una nova planta on s'ampliarà el bloc quirúrgic i obstètric.

Segons han indicat, aquesta és la intervenció més complexa des del punt de vista tècnic, ja que s'ha de fer procurant interferir tan poc com es pugui a l'activitat del centre hospitalari.

A la planta primera es remodelarà integralment el bloc quirúrgic i obstètric. Es transformarà en quatre sales d'operacions de cirurgia més gran ambulatòria (CMA). Així doncs, es deixaran les de la planta tercera per a cirurgia programada. Al costat del bloc de CMA es posaran boxes, l'àrea de reanimació i vestidors de pacients i àrees de recepció. També s'amplia el bloc obstètric i s'ubica amb bona connexió amb el bloc quirúrgic.

A la tercera planta --de nova construcció-- es construirà un nou bloc quirúrgic que disposarà de set sales d'operacions, una unitat de reanimació (REA), catorze llits i una unitat de cures intensives (UCI) amb dotze boxs.

Segons ha recordat el Govern, el març del 2019 va començar a funcionar l'equip de ressonància magnètica de l'Hospital de Manacor, en un recinte de 177 metres quadrats de superfície a la zona ubicada al costat del Servei de Radiologia.

L'Hospital va adquirir un aparell de ressonància magnètica amb tecnologia de fibra òptica d'última generació i de més versatilitat clínica per a diagnosticar malalties de gran prevalença.

Fins aquell moment, l'Hospital de Manacor havia de derivar tots els pacients a altres centres hospitalaris. Aquesta actuació ha tingut un pressupost d'1,3 milions d'euros.

Per la seva banda, el maig del mateix any va entrar en funcionament el nou Servei d'Urgències de l'Hospital de Manacor, que consisteix a adaptar el centre sanitari a les noves necessitats assistencials de la població i dels professionals.

Disposa de dues plantes de 500 metres quadrats de superfície cadascuna. A la planta principal hi ha una nova àrea d'observació, amb 16 boxes i una àrea diferenciada per a l'atenció pediàtrica, amb dos boxs d'observació i sis espais per a tractaments diferents.

A la planta soterrani hi ha diverses dependències no assistencials: sala de reunions, despatxos, vestuaris i taller d'electromedicina. Aquesta actuació ha tingut un pressupost de 2,5 milions d'euros. L'objectiu del pla director, han recordat, és convertir l'Hospital de Manacor en un centre que s'ajusti als plantejaments hospitalaris actuals.

p>

És important destacar que el Sector Sanitari de Llevant ha tingut un creixement des de l'obertura de l'Hospital el 1997 de més de 30.000 habitants.

Ara atén un total de 150.000 targetes sanitàries. Això fa necessari reformar i adaptar el centre a les circulacions i tecnologies actuals.

XOX

Notícies més vistes Avui