Comissari assegura tenir indicis per a detenir Bandera com a autor de les filtracions a premsa del cas Cursach.

Comissari assegura tenir indicis per a detenir Bandera com a autor de les filtracions a premsa del cas Cursach.

PALMA, 28 Juny.

Un dels comissaris que va iniciar la investigació per revelació de secrets i que ha derivat en la celebració del judici contra els investigadors del cas Cursach ha assegurat aquest dimecres que hi havia indicis per detenir el policia --ara acusat-- Iván Bandera com a autor de les filtracions a premsa.

Cal recordar que després de les declaracions dels sis acusats --l'ex jutge Manuel Penalva, l'exfiscal Miguel Ángel Subirán, l'inspector cap del grup de Blanqueig de Capitals, José Luis García Reguera, els subinspectors Miguel Ángel Blanco i Blanca Ruiz, i el policia Iván Bandera--, que han ocupat quatre sessions del judici, comencen ara els testimonis dels testimonis a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB).

A preguntes, primer, del fiscal Tomás Herranz, el comissari ha explicat que va iniciar la investigació contra dos inspectors caps de Jefatura de Policia a partir de la denúncia d'una testimoni protegida que va narrar que aquests dos inspectors l'havien segrestat, li havien tret el DNI i l'havien obligat a denunciar a Cursach.

Llavors, van intervenir el telèfon d'aquesta testimoni, que a més va posar "uns problemes tremendos en comparèixer", i en iniciar la investigació van sol·licitar també les càmeres de la Jefatura i els llistats dels dos inspectors denunciats, un d'ells exparella sentimental de la subinspectora Blanca Ruiz.

En aquesta línia, el comissari ha explicat que, ja des de l'inici, la investigació "chirriava una mica" i després es va demostrar que "tot era fals". "Ja de primeres chirriava molt que un inspector cap i un inspector segrestessin una dona, sabent que hi ha càmeres. Es veu que tot era fals", ha insistit el testimoni davant del Tribunal.

A més, també ha qüestionat que el policia acusat en aquesta causa, Iván Bandera, només mostrés dues fotos --dels dos inspectors que acabaven de denunciar-- quan, per norma general, sempre s'utilitzen més per no alterar el reconeixement.

En veure que es tractava d'una denúncia falsa, finalment es va arxivar la denúncia contra els dos inspectors, perquè "era una testimoni totalment falsa i li havien ensenyat una foto única".

Més tard, segons ha continuat el testimoni aquest dimarts, a Última Hora van aparèixer una sèrie de xats entre la testimoni protegida i Penalva, Subirán i Bandera en les quals es donaven diverses informacions, "una d'elles que un policia de Blanqueig havia enviat una foto única d'un policia local a la testimoni i l'havia induït a reconèixer una sèrie de persones".

"Iván va quedar molt tocat a la brigada, perquè la policia no és tonta i que un policia només ensenyi dues fotos a una testimoni, sent un el novi de Blanca i l'altre un cap amb qui té desavinences, chirria", ha dit a la Sala el comissari.

Més endavant, preguntat pel fiscal per les filtracions en el Jutjat d'Instrucció número 12, ha explicat que va ser ja el jutge Miquel Florit, un cop Penalva va ser recusat, qui va encarregar la investigació.

En aquest punt, ha detallat que el subinspector Miguel Ángel Blanco li va dir que sospitava d'Iván. A més, segons ha explicat, Blanco li va explicar que, abans que el cap superior li encarregués la investigació, va acudir un dia al jutjat i es va trobar amb el fiscal Juan Carrau, que no es va aturar a parlar. "Llavors, va preguntar a la funcionària i li va dir que Carrau estava molt enfadat perquè s'havia filtrat un informe econòmic --el del cas Cursach-- i sospitava que provenia de la Policia", ha prosseguit.

En aquest sentit, el comissari ha afegit que poc després l'informe va aparèixer a la premsa juntament amb una fotografia del document. A més, ha assegurat que Blanco li va explicar que l'inspector cap José Luis García Reguera es "va posar a plorar" quan va saber de les filtracions.

Referint-se encara al relat de Miguel Ángel Blanco, el testimoni ha declarat també que "l'ambient" al grup de Blanqueig "era estrany a causa de la investigació", i ha fet referència a la "desconfiança" que hi havia cap a Iván Bandera davant les sospites que fos l'autor de les filtracions.

"La conclusió que en trec és que sospiten d'Iván; no tots els companys, però per exemple Miguel Ángel Blanco sí", ha explicat a la Sala, remarcant que alguns agents van assenyalar el tracte "molt cordial" de Bandera amb els periodistes i amb el Jutjat.

Preguntat pel fiscal per què no es va detenir llavors a Bandera, el testimoni ha destacat que de moment només hi havia indicis. "Era una cosa iniciàtica, no sabem si hi ha o no filtració encara", ha puntualitzat, reconeixent, però, que "la investigació es dirigia fonamentalment" al policia acusat.

Seguint el seu relat, el comissari ha destacat que "tothom tenia sospites d'Iván, però van sorgir també dubtes sobre José Luis García Reguera, indicis, en el sentit que s'havia posat en comú amb Iván; com a mínim hi ha una co-autoria".

Continuant amb la investigació de les filtracions, el testimoni ha expressat que van tenir una reunió amb Florit i Carrau en què van preguntar per la possibilitat de demanar els llistats dels periodistes del conegut com a cas Mòbils. "Es va valorar aquesta possibilitat i van quedar en parlar amb Madrid, i ens van dir que creien que era factible", ha prosseguit el comissari.

A partir d'això, ha continuat el comissari, van iniciar una doble via d'investigació, comprovant que s'havia filtrat l'auto conegut com a 'capat', que és el relatiu a l'ingrés a presó de Cursach i Sbert.

Per això, de nou van dividir les filtracions entre les comunicades a les parts i les no comunicades. "La situació no era al casal, s'investigava un grup de Blanqueig que sabia abans que nosaltres que la investigació s'anava a dur a terme, no era senzill", ha insistit el comissari, qui ha argumentat que es van analitzar "un munt" de filtracions anteriors al llistat de trucades --declarat nul--.

En aquesta línia, el comissari ha afirmat que tenien "una sèrie de filtracions i indicis solventes, i els WhatsApp amb la premsa", i van decidir llavors procedir a la detenció de Bandera i Reguera, que es van produir d'una manera "lleugera". A més, ha recalcat que el lliurament dels mòbils va ser "per suposat" amb presència lletrada.

"Als dos se'ls deté per revelació de secrets i als dos se'ls posa la fulla de lectura de drets", ha insistit el comissari.

Tags

Categoría

Islas Baleares
¡Sorprén-me!