PALMA, 21 Set. L'Audiència Provincial de Balears ha co" /> PALMA, 21 Set. L'Audiència Provincial de Balears ha co" />
  • dimecres 29 de març del 2023

Condemnat a quatre anys de presó un home per patronejar una pastera d'Algèria a Cabrera amb 17 persones a bord

img

L'acusat va assegurar ser un passatger més i va afirmar al judici: "Sóc una víctima"

< p> PALMA, 21 Set.

L'Audiència Provincial de Balears ha condemnat a quatre anys de presó un home de 39 anys per patronejar una pastera d'Algèria a Cabrera el mes de juny passat.

En detall, l'home, de nacionalitat algeriana, ha estat condemnat per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. La pastera, una embarcació de sis metres d'eslora i un sol motor, va arribar a aigües de Cabrera el 8 de juny amb 17 persones a bord.

La travessia es va fer des de la localitat del Corso (Burmedés, Algèria ), amb una durada d'entre 22 i 24 hores, en una embarcació precària que no complia els estàndards de seguretat marítima. La sentència ressalta que se sobrepassava en excés la capacitat de la barca, i que va viatjar sense cap mena de mesura de seguretat per als passatgers i sense més auxili que la navegació GPS d'una aplicació de telèfon mòbil.

A la deriva a quatre milles de l'illa de Cabrera, l'embarcació va quedar a la deriva i va ser recuperada i transportada a port per Salvament Marítim i efectius de la Guàrdia Civil, després de detectar-la el radar del Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE). Aquell dia van arribar cinc pasteres.

L'home va assegurar al judici, celebrat divendres passat, que només era un passatger més de l'embarcació, i va explicar que va passar "por" quan es va acabar el combustible i es van quedar a la deriva en plena nit. "Sóc una víctima", va afirmar. Va relatar que volia venir a Espanya per treballar i que havia venut una motocicleta per poder pagar els 300.000 dinars algerians que costava el viatge a Espanya.

No obstant, la sentència considera acreditat que, encara que el viatge fos organitzat per persones assentades a Algèria que van ser els que van cobrar els diners per la travessia, ell era l'encarregat de dirigir la pastera des de Corso fins a les costes espanyoles.

Entre les proves del procediment obrava una fotografia en què es veu el acusat amb una mà sobre el motor. L'home va justificar la imatge dient que el van fer seure per fer-li aquesta fotografia, i que no s'hi va oposar perquè temia que el tiressin al mar si es negava. D'aquesta manera va continuar insistint que ell no havia conduït la barca en cap moment. Tot i això, un testimoni protegit --un dels passatgers-- li va assenyalar davant la Policia com el conductor de la nau.

Els migrants parlaven que el patró tenia una aplicació GPS al seu telèfon que utilitzava per la navegació. Tot i això, de tots els detinguts, l'acusat era l'únic que no portava telèfon mòbil en el moment de l'arrest. Un testimoni ha declarat que l'acusat l'havia llançat al mar en arribar Salvament Marítim.

D'altra banda, els magistrats entenen que "resulta obvi" el perill per a la vida dels migrants "amuntegats en un nombre molt superior a la capacitat de l'embarcació, de nit i sense il·luminació i portant bidons de benzina que podrien explotar o incendiar-se. Aquest dijous l'Audiència Provincial acollirà un nou judici per la arribada d'una pastera, en aquest cas contra dos homes de 28 i 24 anys que la Fiscalia assenyala com a membres d'una màfia d'immigració il·legal.

Se'ls acusa d'haver manejat, suposadament per torns, una pastera des d'Algèria fins a Cabrera amb 17 passatgers. En aquest cas l'embarcació va sortir el 18 de juny del 2022 i el viatge va durar unes 30 hores. Els passatgers haurien pagat entre 1.500 i 1.700 euros en dinars algerians pel viatge a Espanya.

Notícies més vistes Avui