• dimarts 6 de juny del 2023

Consell, Govern i Calvià fan balanç de l'aplicació del decret llei contra el turisme d'excessos al municipi

img


PALMA, 26 Oct.

El Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Calvià , el Govern i la Delegació del Govern a les Balears s'han reunit aquest dimecres per fer balanç de com ha transcorregut la temporada turística i de l'aplicació del decret llei contra el turisme d'excessos al municipi.

Segons ha recordat la institució insular en nota de premsa, tenen les competències en ordenació turística des del gener, quan l?Executiu autonòmic se les va atorgar. Aquestes, unides a les de promoció turística que ja exercia, fa que el Consell tingui totes les competències turístiques a l'illa.

La presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, ha afirmat durant la trobada que són "molt contundents contra l'oferta il·legal i el turisme d'excessos", i volen "ser-ho més".

"Des d'aquesta responsabilitat, treballem conjuntament amb la resta d'institucions per un turisme de més valor i menor volum que ens permeti continuar sent referents, i per assolir aquest objectiu és molt important posar fi a l'oferta turística il·legal i al turisme d'excessos a Mallorca”, ha remarcat.

En aquest sentit, Cladera ha recordat que s'augmentarà la plantilla d'inspectors de turisme en cinc membres més que s'afegiran als 15 ja existents, i també es reforçarà la tramitació de sancions "per ser més efectius en el seu compliment".

Calvià ha estat el segon municipi on el Consell ha realitzat més visites d´inspeccions, amb un total de 196 fins al 25 d´octubre. D'aquestes, 90 s'han realitzat en habitatges turístics, 52 en hotels, 20 en establiments de restauració i entreteniment, 15 en hotels-apartaments, 11 en apartaments turístics i també en una agència de viatges i en una central de reserves. Aquestes inspeccions han donat peu a 59 actes d'infracció.

El juliol d'aquest any, el Consell va cedir a l'Ajuntament de Calvià la potestat de sancionar i tancar establiments que incompleixin la norma del turisme d'excessos, tal com contempla la pròpia normativa en els casos de Calvià, Llucmajor i Palma.

En aquest temps, el Consistori ha tramitat 30 expedients sancionadors vinculats al decret llei d'excessos, de les quals deu infraccions són molt greus, relacionades amb la venda dalcohol fora dhorari permès, i dos per cosificació de la dona. A més, 20 expedients més són greus, vinculats a les ofertes d'alcohol, control de party boats i control en algun establiment hoteler.

L'alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha destacat "la importància de treballar des de totes les administracions i forces i cossos de seguretat amb un objectiu comú”, com és el de “desterrar els excessos”, cosa que ha permès “tenir capacitat de reacció cap a excessos que encara perduraven”.

Els inspectors del Departament de Transició, Turisme i Esports també han realitzat inspeccions a altres municipis turístics, com Palma (701), Llucmajor (131), Pollença (84), Alcúdia (75), Santanyí (71), Santa Margalida (60), Manacor (55), Capdepera (54) o Sóller (51).

A més, des que el Consell exerceix les competències en ordenació turística s'han executat més de 1.900 inspeccions, que han suposat més 500 actes d'infracció. La majoria de visites d'inspecció s'han fet a allotjaments turístics (72%), seguits dels intermediaris turístics (16%) i establiments de restauració i entreteniment (11%). De les més de 500 actes d'infracció que s'han tramitat la majoria són en habitatges turístics il·legals o per sobrecomercialització.

El Consell ha recordat que la ciutadania té a la seva disposició un servei per poder informar si en té el coneixement o sospita alguna oferta turística il·legal que s'estigui oferint a Mallorca. Fins ara s'han rebut 182 denúncies per aquesta via, 155 de les quals eren referents a habitatges il·legals.

Notícies més vistes Avui