"Consells per a uns 'foguerons' segurs i sense riscos"

PALMA, 16 de gener.

Bombers de Mallorca i l'Emergències 112 recullen una sèrie de consells i recomanacions per encendre uns 'foguerons' segurs i sense riscos durant les celebracions de Sant Antoni i Sant Sebastià.

Els cossos d'emergències ofereixen així recomanacions, en el marc de la seva vessant d'actuació preventiva, per reduir el risc d'accidents i incendis durant els actes.

Les accions van adreçades a ajuntaments de l'illa, així com a la ciutadania en general pel que fa a, d'una banda, l'encès de 'foguerons' i, de l'altra, la celebració de 'correfocs'.

En el moment d'encendre els 'foguerons', Bombers i 112 recorden que cal situar-los en espais oberts i lliures d'elements de risc, muntar sobre llits de sorra per protegir el paviment i allunyar-se de façanes, vehicles, vegetació, xarxa elèctrica i mobiliari urbà. Uns 15 metres de distància és una mesura prudent.

Convé també prestar atenció a les condicions meteorològiques, especialment el vent, i tenir en compte que les fogueres no poden superar els tres metres.

Per a l'encès del 'fogueró' no s'ha d'usar gasolina ni cap altre producte inflamable. Tampoc cal llençar petards, material pirotècnic o líquids o aerosols inflamables, pel risc d'incendi, explosió i de danys personals que comporten.

Tampoc cal llençar paper ni teixits a la foguera, ja que el vent els pot fer volar i propagar l'incendi en elements llunyans com a cortines, tendals o cobertes de material plàstic.

Bombers i Emergències insisteixen que tampoc cal llençar al foc residus com a pneumàtics, productes plàstics o de goma o olis, que contaminen i emeten gasos tòxics, a més que les brases quedaran contaminades i no es podran usar per torrar.

Convé igualment mantenir una distància prudent respecte del foc i evitar saltar sobre les flames. En aquest sentit, els nens han d'estar vigilats en tot moment.

Un cop finalitzada la 'torrada' o l'acte, cal confirmar que el foc estigui completament apagat abans d'abandonar el lloc.

Pel que fa a la celebració i participació en 'correfocs', Bombers de Mallorca i 112 recorden la conveniència de vestir roba de cotó, pantalons i mànigues llargues, calçat tancat i portar una gorra o mocador que protegeixi el cap. També és recomanable portar taps a les orelles i ulleres per protegir els ulls.

En les festes amb 'dimonis', l'actitud de la ciutadania ha de ser correcta amb les figures i no obstaculitzar el seu pas. Si s'assisteix a les celebracions acompanyats de nens o persones amb mobilitat reduïda, cal seguir la celebració des d'una distància prudencial.

En passar els 'correfocs' no cal tocar ni recollir ni manipular els artefactes pirotècnics i si per qualsevol motiu s'encén la roba, l'afectat no ha de córrer sinó tombar-se al sòl i rodolar per apagar les flames. Ràpidament convé trucar al 112.

Tags

Categoría

Illes Balears