Notícies Balears.

Notícies Balears.

Costa porta al Govern la voluntat de fer de les Balears el major pol de ciència del mar Mediterrani d'Europa.

Costa porta al Govern la voluntat de fer de les Balears el major pol de ciència del mar Mediterrani d'Europa.

PALMA, 8 d’abril.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha traslladat aquest dilluns al Govern d’Espanya la voluntat que Balears sigui el pol de ciència del mar Mediterrani més gran d’Europa.

En una nota de premsa, la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació ha informat que el vicepresident del Govern i conseller Antoni Costa, acompanyat pel secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona, s’han reunit amb el secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz, i la secretària general d’Investigació, a la seu del Ministeri. La reunió ha servit per tenir una primera presa de contacte, i per posar sobre la taula les principals demandes i reivindicacions del Govern en matèria de ciència i innovació.

En aquest sentit, Costa ha traslladat la voluntat que Balears sigui el principal pol de ciència vinculat al mar Mediterrani de tota Europa. "Hem de aconseguir que les Illes siguin un pol d’atracció de talent, un pol d’excel·lència en investigació marina de tot el Mediterrani", ha explicat el vicepresident.

Tant el conseller com el secretari d’Estat han destacat que aquesta ha estat una primera reunió fructífera per trobar zones de col·laboració que permetin situar Balears en una millor posició en matèria d’innovació. "Volem que la col·laboració intensa segueixi donant molt bons resultats durant aquests anys, alineant les polítiques del Ministeri i del Govern", ha expressat el conseller. "Mostrem el suport del Ministeri a qualsevol desenvolupament científic que es facin als territoris", ha afegit per la seva part el secretari d’Estat. En aquest sentit, un dels punts ha estat col·laborar més estretament amb el CDTI estatal i el teixit empresarial innovador de Balears, per facilitar l’accés a instruments de qualificació innovadora de projectes.

Tant el vicepresident Costa com el secretari autonòmic han explicat la necessitat d’ampliar els terminis per executar els fons europeus referents al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, vinculats als àmbits de Ciència i Innovació, i particularment l’evolució i continuïtat dels tres plans complementaris que existeixen a Balears, els referents a biodiversitat, ciència marina i física avançada.

D’altra banda, s’han reclamat diferents actuacions vinculades a incentius fiscals, en el marc del Règim Especial de Balears (REIB), per establir bonificacions en l’article 35 de l’Impost de Societats, amb una deducció específica per a Balears que ajudi a fomentar l’activitat empresarial innovadora. Aquesta mesura aniria en la línia de dotar de mecanismes per facilitar la retenció i captació de talent investigador d’excel·lència, considerant sempre les singularitats insulars.

També s’ha tractat la potenciació i millora dels centres d’investigació de la Comunitat Autònoma, a més de la possibilitat de crear-ne de nous. Cal destacar la quota d’excel·lència que tenen l’Imedea i l’Ifisc, amb dos reconeixements María de Maeztu, i d’altra banda l’IdisBA amb el reconeixement Carlos III. Aquí s’ha expressat la voluntat d’establir un pla de potenciació i creixement del Socib.

Finalment, el conseller i el secretari autonòmic han traslladat la demanda d’un marc inversor per part del Ministeri, en col·laboració amb el Govern, per crear noves infraestructures tractors, posant com a gran exemple el Centre de Supercomputació que s’engegarà aquest any, i ampliant-ho a residències per a investigadors, pols d’innovació o unitats de I+D+i empresarials.