Notícies Balears.

Notícies Balears.

CSIF i Jupol critiquen les "mancances" en el servei mèdic a la presó de Palma.

CSIF i Jupol critiquen les

PALMA, 21 Ago.

Els sindicats CSIF i Jupol han criticat les "carences" en el servei mèdic a la presó de Palma que "es viuen des de l'any passat".

Segons han informat tots dos sindicats aquest dilluns en un comunicat, el Centre Penitenciari "pateix una greu escassetat" de personal facultatiu, comptant "només" amb un metge en plantilla quan la relació de llocs de treball estableix en nou el nombre de professionals que haurien d'estar treballant.

A més, han assenyalat que la situació "s'ha agreujat en diverses ocasions", a causa de l'absència del metge que presta servei per motius mèdics i/o de gaudi de les vacances, com està passant a l'agost i va passar a Setmana Santa.

Això obliga a derivar qualsevol incidència mèdica a hospitals aliens a institucions penitenciàries amb la "enorme despesa i risc"
que suposa, implicant per als trasllats diverses patrulles de la Policia Nacional i detreient dels carrers de Palma als agents.

El secretari regional de Jupol a Balears, Chechu Enrique, ha assegurat que "aquesta situació fa que es restin molts indicatius policials dels carrers, mermant les funcions de seguretat ciutadana que porta a terme la Policia Nacional a l'illa".

A més, ha afegit que "s'agreuja encara més en períodes estivals o vacacionals en els quals la població de Palma es multiplica i fins a un terç de la plantilla de la Policia Nacional a Palma es troba de vacances".

D'altra banda, des de CSIF han demanat que s'afronti la situació de la sanitat penitenciària donant solució "immediata" a la problemàtica i dotant al centre dels recursos "suficients" per desenvolupar la feina en condicions de salut i seguretat "adequades".

Totes dues organitzacions sindicals han reiterat la "necessitat" d'afrontar una solució al problema d'accés a l'habitatge dels funcionaris públics a les Illes.

En aquesta línia, han dit que la qüestió "genera una important merma en el nombre de funcionaris públics a Balears davant la impossibilitat d'accedir a un habitatge digne a un preu assequible".

Des de Jupol han assegurat que "no volen venir a treballar" a la regió i que "la majoria vénen obligats", perquè "ningú vol aquest destí".

Per la seva banda, CSIF ha insistit en la "necessitat" de dur a terme el traspàs de les competències en matèria de sanitat penitenciària a les comunitats autònomes.

En aquest sentit, ha recordat que la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut "ja establia el 2003 un termini de 18 mesos per realitzar el traspàs dels serveis sanitaris dependents d'institucions penitenciàries", cosa que a Balears "no ha passat d'una fase molt preliminar".

Finalment, han acusat la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries de "fer deixació de funcions, permetent el desmantellament de la sanitat penitenciària sense abordar seriament el problema".