• dissabte 28 de gener del 2023

Cursach declararà aquest dilluns després del rebuig de l'Audiència a anul·lar la investigació

img

PALMA, 10 Jul.

L'empresari Bartolomé Cursach declararà aquest dilluns al judici que se celebra a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Balears per l'anomenat cas Cursach.

Al principi, el processat s'enfrontava a vuit anys i mig de presó, però després de la modificació de l'escrit del Ministeri Fiscal, va veure rebaixada la sol·licitud de pena a un any i mig de presó. En detall, la Fiscalia li atribueix delictes de pertinença a organització criminal i prevaricació, però retira els càrrecs de suborn i accions.

D'aquesta manera, l'empresari s'asseurà a la banqueta per respondre les preguntes de les diferents parts després que el tribunal de la Sala emetés aquest divendres una interlocutòria judicial en què rebutjava anul·lar la investigació, seguint així amb el judici.

En les qüestions prèvies, el lletrat de la defensa de Cursach, Enrique Molina, va plantejar l'absolució del seu representat per les irregularitats en la instrucció judicial, la vulneració del dret de defensa i tenir un jutge "completament imparcial".

A aquesta sol·licitud, es van unir la majoria de advocats, entre ells, el de Bartomeu Sbert, que va parlar de "nul·litat radical" de les diligències dutes a terme pel jutge instructor, Manuel Penalva, "per contaminació".

No obstant, les magistrades van rebutjar aquesta petició divendres en una interlocutòria de més de 200 pàgines i justificaven la decisió de seguir endavant amb la vista oral en no comptar "en aquest moment amb elements que acreditin amb la contundència necessària per a un pronunciament de nul·litat o absolució".

, el Tribunal va emplaçar a escoltar els testimonis per "valorar l'existència de contradiccions entre allò declarat i allò que declari". Ho va establir "en idèntic sentit" per a les declaracions dels investigats.

El judici celebrarà deu sessions al juliol i després pararà fins a l'octubre. La Sala va demanar aquest divendres a les diferents parts que evitin qüestions "superflues, repetides o que afectin qüestions privades" dels acusats. "Si són àgils, acabarem abans. Si no atenen el que els diem i he de tallar els interrogatoris, serà tot més feixuc", va subratllar la magistrada titular, Samantha Romero.

Amb tot, al banqueta estan els 17 acusats que segueixen al judici després que el primer dia, el Tribunal absolgués sis dels 24 inicialment encausats i un d'ells, l'agent Miguel Estarellas, morís.

Notícies més vistes Avui