• dissabte 28 de gener del 2023

De la Concha destaca que gairebé 37% d'ajudes donades la legislatura a sector primari i agroalimentari han estat dones

img

La consellera ha inaugurat la II jornada d'Igualtat, organitzada per la Conselleria, amb motiu del dia de la dona rural< /p>

PALMA, 15 Oct.

La responsable d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear, Mae de la Concha, ha destacat aquest dissabte, durant la inauguració de la II jornada d'Igualtat, organitzada per la Conselleria, amb motiu del dia de la dona rural, que gairebé un 37% de les ajudes atorgades durant aquesta legislatura al sector primari i agroalimentari ha estat a dones.

Segons han informat des de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació en nota de premsa, la consellera Mae de la Concha ha estat aquest dissabte a la II jornada organitzada per la Conselleria amb motiu del dia de la dona rural, que se celebra cada 15 d'octubre, on ha explicat que dels 21.012 ajuts que s'han donat durant aquesta legislatura al sector primari i agroalimentari, 7.738 van anar a dones, fet que suposa un 36,8%, per sobre de la mitjana estatal que està en un 25%.

De la Concha ha destacat durant la II jornada d'Igualtat que "encara hi ha camí per recórrer, però hi ha esperança". La consellera ha remarcat que "encara hi ha feina per fer en la presència de la dona al sector perquè, encara avui, per cada 100 homes que hi ha al sector primari, 24 són dones". "Per això, falten més dones al camp, i sobretot, que siguin més visibles", ha assegurat, tot i que ha precisat que el fet que gairebé un 37% de les ajudes atorgades durant la legislatura hagin estat a dones "Demostra el gran compromís d'ambdues parts: des de la Conselleria en incentivar que accedeixin a aquestes ajudes, i des de les dones del sector primari, en ser propositives, actives i formar part imprescindible dels plans per donar futur al mateix sector". /p>

'Compromisos amb la igualtat al sector primari' (Compromisos amb la igualtat al sector primari) és el nom que porten aquestes II jornades que organitza la Conselleria, perquè "cal que tothom s'hi impliqui: organitzacions professionals agràries, cooperatives, associacions i confraries, i sobretot les administracions a tots els nivells”, ha destacat.

De la Concha ha explicat també que des de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació s'ha treballat per afavorir una incorporació més gran de dones al sector, amb incentius a l'hora d'optar a ajudes. També s'ha referit a la nova Política Agrària Comuna (PAC), que entrarà en vigor el 2023, i que per primera vegada, de forma contundent, reconeix la insularitat al sector primari, i que afegeix un percentatge extra a les dones que es incorporen el sector. Així, un noi percebrà 377 euros de pagament bàsic i una dona, un 15% addicional.

La responsable d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha moderat una mesa institucional amb la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la delegada del Govern, Aina Calvo, en representació de la Xarxa Rural Nacional (RRN), amb què es coorganitza la jornada.

Garrido, per la seva banda, ha destacat "la necessitat d'apropar el món rural a les dones i augmentar-ne la presència, atès que al llarg de la història la dona ha estat tota la vida present al camp cuidant de la llar i els nens o treballant a la finca, però mai al capdavant d'aquesta ".

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat ha destacat a més "com a fonamental, la coresponsabilitat a la llar perquè les tasques siguin compartides entre homes i dones". En aquest sentit, ha recordat que el Govern disposa d'un Pla de Conciliació i Corresponsabilitat, amb un pressupost de 158 milions d'euros.

Finalment, Calvo ha posat èmfasi que “aquestes jornades serveixen per impulsar el lideratge femení al món rural i seguir avançant cap a la igualtat real d'oportunitats”. A més, ha recordat que "una major participació de les dones contribuirà a enfortir el sector primari, que és essencial per a la protecció de la naturalesa i per aconseguir una economia més sostenible amb més presència de productes de proximitat, de quilòmetre zero".

Durant la jornada també s'han presentat i projectat els vídeos de formació en igualtat al sector primari, que ha realitzat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació juntament amb representants del sector de totes les illes. Es tracta d'un dels compromisos marcats pel Ministeri. Són cinc vídeos amb temàtiques com ara els principis bàsics sobre igualtat de gènere, la coresponsabilitat, la desigualtat salarial, el pla d'igualtat i la titularitat compartida. L'objectiu és que es projectin en els diferents cursos de formació que duu a terme el sector, i van acompanyats d'un qüestionari sobre els continguts treballats.

De la Concha ha destacat que “es té una eina més per seguir formant i fent passos cap a la igualtat real i, per tant, perquè el sector primari i la societat siguin millors”.

La xarxa de dones de pesca de les Pitiüses és la primera que s'ha creat a les Balears . Eivissa és l'illa on hi ha més percentatge de dones que es dediquen a la pesca.

La finalitat de la xarxa de dones de pesca de les Pitiüses és associar-se per augmentar la presència de la dona al món de la pesca, que coneguin els drets de dones en la mateixa situació a les Balears o en altres comunitats i posar formació al seu abast.

Es tracta a més d'una iniciativa emmarcada als plans d'igualtat del Ministeri d'Agricultura , Pesca i Alimentació i del d'Igualtat.

Notícies més vistes Avui