PALMA, 16 Oct.
El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha declarat improcedent l'acomiadament del gerent d'un supermercat de Mallorca per quedar-se productes de la botiga que es tirarien.
La Sala Social del TSJIB ha estimat un recurs del treballador i ha revocat l'acomiadament en considerar-lo una mesura desproporcionada, tenint en compte que la supervisora anterior havia estat permissiva amb aquest comportament i que no hi va haver advertiments anteriors.
L'empleat portava treballant des del 1993 a l'empresa i l'acomiadament va tenir lloc el novembre del 2020.
p>Els empleats tenien prohibit consumir els productes destinats a les escombraries, ja que en tancar al públic, els articles caducats es recullen i es llencen a un contenidor en un magatzem. Tot i això, la coordinadora que havia exercit en anys anteriors havia estat més permissiva amb la possibilitat que els empleats poguessin quedar-se productes rebutjats.
L'altra coordinadora, després de tenir coneixement que el gerent podia haver estat emportant-se aquests productes sense abonar, li va comentar que tenia la tarda lliure i que el deixava al càrrec, però en lloc de marxar es va amagar per observar l'entrada i la sortida dels empleats.
Així, a la nit va sorprendre el gerent portant al seu cotxe dues bosses d'escombraries amb productes d'alimentació del que es retiraria aquell dia, per valor d'uns 53 euros, i li va fer obrir el maleter.
A les bosses hi havia dos pots de pinya, diverses safates de xampinyons i altres bolets, dues amanides de pasta i cinc manats d'espàrrecs que es retirarien aquella nit. A més de deu minuts abans s'havia emportat tres sobres d'embotits ibèrics.
Dos dies més tard li lliuraven la carta d'acomiadament per infraccions de caràcter molt greu.
L'empleat va impugnar l'acomiadament i entre les seves al·legacions va destacar la bona valoració de què gaudia, sense sancions prèvies; també apuntava que havia mostrat el contingut del maleter sense intentar ocultar el seu comportament, i negava que la seva actitud pogués equiparar-se a un robatori.
Per la seva banda, l'empresa al·legava que el treballador havia retirat els embotits deu minuts abans del tancament, quan encara estaven a la venda i podien haver-se venut. En qualsevol cas, insistia que mentre els productes no són a les escombraries fora de la botiga, segueixen sent propietat de l'empresa.
L'empresa també va argumentar que l'empleat sabia que estava fent alguna cosa prohibida i, de fet, sostenia que aprofitava les ocasions en què el seu superior no era al centre de treball per emportar-se productes de manera subreptícia i abans del tancament de caixes.
Els magistrats han donat ara la raó al treballador. Entre altres consideracions, apunten que el valor dels productes ja no era l'equivalent al de venda, ja que havien de ser retirats; però sobretot, incideixen que no hi va haver cap advertiment previ sobre les conseqüències disciplinàries d'un comportament antany tolerat, especialment tractant-se d'un treballador amb més de 25 anys de serveis a l'empresa.
En aquest sentit, la Sala raona que lobjectiu de les facultats disciplinàries no és tant sancionar incompliments sinó evitar que aquests es produeixin. En aquest cas, "un advertiment previ potser hauria estat suficient per evitar l'incompliment".