• dimarts 21 de març del 2023

Demanen sis anys de presó a un jove per patronejar una pastera de tot just 10 metres amb 30 persones, diversos nens

img

La pastera, en què anaven nens de molt curta edat, es va quedar sense combustible ia la deriva tota la nit

PALMA, 30 Oct.

La Fiscalia demana sis anys de presó per a un jove de 21 anys acusat de patronejar una pastera de tot just deu metres d'eslora amb 30 persones a bord, deu menors, d'Algèria a Cabrera l'agost passat.

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears ha citat aquest dijous l'home per a una vista prèvia, a partir de les 9.30 hores.

>

La pastera va ser localitzada el 3 d'agost al matí a les proximitats de l'illa de Cabrera. Segons la Fiscalia, la travessia es va iniciar el matí del dia 2 des de Cap Djinet, a Algèria. A la pastera viatjaven, a més del mateix acusat, 16 homes, cinc dones i deu menors, alguns d'ells nens de poca edat.

La Fiscalia situa el processat als comandaments de la pastera, que disposava de dos motors i no portava cap mena de matrícula. Assegura que l'acusat "va dirigir en tot moment" l'embarcació durant unes 15 hores, fins que es van quedar sense combustible ia la deriva durant tota una nit.

Els migrants van intentar trucar a emergències utilitzant els seus telèfons mòbils, però no van aconseguir establir comunicació fins a les 7.00 del 3 d'agost. Immediatament una patrulla marítima de la Guàrdia Civil va anar a la zona i va aconseguir localitzar l'embarcació i rescatar els seus ocupants.

La Fiscalia ressalta al seu escrit el perill que va suposar la travessia per als migrants, atès que la pastera "no complia amb cap estàndard de seguretat marítima internacional" i "sobrepassava amb molt el seu límit de capacitat de passatge". A més, no disposaven de armilles salvavides per a tots els passatgers, especialment els nens, ni radar, GPS o ràdio.

De fet, l'acusació pública assenyala també que en el moment del rescat s'havien acabat les reserves d'aigua per als passatgers.

La Fiscalia ressalta també el fet que es van quedar tota la nit a la deriva, "a expenses de qualsevol eventualitat que els pogués esdevenir en alta mar", com ofegaments, hipotèrmies severes "i altres funestes conseqüències", i "sense possibilitat de comunicar amb terra".

El Ministeri Públic sosté que l'acusat havia estat designat com a conductor de l'embarcació per part d'una màfia assentada a Algèria dedicada de forma professionalitzada a aquest tipus de viatges. Segons la Fiscalia, cobraven a cada adult uns 1.600 euros a dinars algerians.

L'Audiència Provincial de Balears ja ha celebrat diversos judicis contra persones acusades de dirigir pasteres des d'Algèria a les Balears. Fins ara hi ha hagut diverses absolucions, condemnes amb conformitat dels acusats i una sola condemna sense conformitat.

Aquest divendres, en un altre judici de característiques similars per una pastera arribada al juliol, funcionaris de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) van detallar com funcionen les màfies d'immigració algerianes i van destacar que cada cop atrauen més persones d'altres països d'Àfrica. La Policia Nacional considera que hi ha una ruta d'immigració il·legal ja consolidada entre Algèria i les Balears.

Notícies més vistes Avui