Desarticulada una banda internacional de ritus neoxamànics amb 18 arrestats, un a Ibiza.

Desarticulada una banda internacional de ritus neoxamànics amb 18 arrestats, un a Ibiza.

L'operació s'ha saldat amb 60 quilos d'ayahuasca intervenits

MADRID/ EIVISSA, 17 de gener

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Aduanera de l'Agència Tributària, ha desmantellat una presumpta organització criminal internacional que realitzava rituals neoxamànics a Espanya amb psicoactius prohibitits i perillosos per a la salut dels participants que introduïen des de Colòmbia.

En l'operació s'ha detingut a 18 persones a Eivissa, Màlaga, Lloret de Mar (Girona) i diferents localitats de Madrid -Fuente el Saz de Jarama (quatre), Valdetorres del Jarama (deu) i Madrid capital-, per una presumpta participació en delictes com pertinença a organització criminal o contra la salut pública.

Els detinguts promocionaven i organitzaven reunions on s'administraven substàncies psicoactives perilloses per a la salut als participants, segons ha comunicat aquest dimecres la Policia.

A alguns dels detinguts se'ls imputen també delictes com tracta de persones, intrusisme professional, contraban, infracció de la llei d'estrangeria o contra els drets dels treballadors.

Les investigacions van començar quan els agents van detectar un entramat comercial que promocionava rituals neoxamànics a través de xarxes socials i llocs web. Els anunciants asseguraven que aquests encontres milloraven la salut física i emocional dels participants gràcies al consum de psicoactius.

L'organització criminal comptava amb una seu a la selva colombiana, des d'on s'abasteïa dels mitjans i matèria primera necessaris per elaborar ayahuasca, que posteriorment era introduïda a Espanya de manera clandestina a través de l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. A més d'aquesta substància, el sò iuan, la granota kambó i el peyote també eren habituals en aquests anomenats "retirs d'evolució interior".

Els rituals es produïen en els anomenats "epicentres d'evolució interior", distribuïts en províncies com Madrid, Barcelona, Màlaga, Granada i Eivissa. També es realitzaven en altres països europeus i a altres parts del món com Mèxic, Colòmbia o Turquia. Els membres de l'organització encarregats de les cerimònies sotmètien a llargues jornades de treball en condicions irregulars.

El consum de substàncies era 'revisat i avalat' per un metge col·legiat i la seva parella, que s'hi passava per llicenciada en Medicina. La banda comptava amb un líder, mort durant la instrucció del cas, al qual es considerava un mestre espiritual o gurú. A aquest últim també se li van imputar delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i de fomentament de la immigració clandestina.

Durant l'operatiu s'han intervingut 24.000 euros en efectiu, un vehicle d'alta gamma, 60 quilos d'ayahuasca i un quilo de mescalina, així com altres substàncies psicoactives i instruments per al seu consum.

La Policia ha informat que aquests rituals de caire neoxamànic, en els quals l'administració de substàncies ve acompanyada de parafernàlia ambiental, ajuden a induir processos disociatius de la consciència en els participants. Són habituals en les cerimònies practicades per les anomenades 'sectes new age'.

En la investigació també han participat les Brigades provincials d'Informació de Barcelona i Granada, la Brigada local d'Informació d'Eivissa, la Comissaria General de Policia Judicial i la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres.

L'operació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 43 de Madrid, que va mantenir el secret de sumari fins al mes passat, i per la Secció Antidroga de la Fiscalia Provincial de Madrid.

.

Tags

Categoría

Illes Balears