• dimarts 21 de març del 2023

Descobreixen al Parc Nacional de Cabrera una mena de jara mai documentada abans a Balears

img

Fins ara només existien dues poblacions registrades a la Península

PALMA, 16 Jul.

Dos botànics al Parc Nacional de Cabrera han descobert una mena de jara mai documentada abans a les Balears, de la qual fins ara només existien dues poblacions registrades a la Península.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori aquest dissabte en nota de premsa, els botànics Carles Cardona i Miquel Capó han documentat, a l'illa de Cabrera Gran del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, una mena d'estepa coneguda com a jara de Cartagena (Cistus heterophyllus (= C. h. subsp. Carthaginensis)), que fins ara no s'havia registrat mai ni al Parc ni a les Balears.

Es tracta d'una espècie catalogada a Perill d'extinció, la primera de l'Estat a declarar-se en situació crítica, i és a dir, en risc imminent d'extinció en estat silvestre. Fins a la troballa a Cabrera, les úniques poblacions descrites d'aquesta planta eren al nord d'Àfrica, Múrcia i València. I en els dos darrers casos es troben escassos exemplars. A l'illa de Cabrera Gran, fins ara, se n'han trobat 59 exemplars.

El personal tècnic del Parc, juntament amb el Servei de protecció d'espècies, s'ha posat en contacte amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) per entrar a formar part del grup de treball sobre l'espècie, que compta amb un representant del Ministeri i de cadascuna de les comunitats de l'àrea de distribució de la planta per gestionar i enfocar les actuacions per a la conservació d'aquesta espècie.

La directora del Parc Nacional, Francesca López, ha assegurat que "es tracta d'un gran descobriment botànic per a l'illa de Cabrera i una gran fita per a la conservació de la flora amenaçada" ".

Un cop detectada l´espècie, els dos botànics que l´han descrit, juntament amb el personal tècnic del Parc i del Servei de protecció d´espècies, han marcat i cartografiat tots els exemplars, a més de recollir llavors per a la seva emmagatzematge nto al banc de germoplasma del Jardí Botànic de Sóller i de prendre mostres de fulles perquè el Ministeri pugui realitzar una anàlisi molecular juntament amb les poblacions del llevant peninsular.

Per garantir la conservació de l'espècie, a els següents mesos es duran a terme diverses actuacions, com el tancament de l'últim tram de la pista cap a Cap Ventós per evitar l'afectació a l'espècie o una nova cartografia a la primavera, quan la jara de Cartagena estigui florida i sigui més visible la seva detecció per facilitar la troballa de nous nuclis poblacionals, si n'hi hagués.

XOX

Notícies més vistes Avui