• dijous 2 de febrer del 2023

Descobriu una nova mena de cuc cavernícola en una cova de la badia d'Alcúdia

img

PALMA, 5 Oct.

Un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Institut Mediterrani de Estudis Avançats (Imedea-CSIC-UIB) ha descobert en una cova de la badia d'Alcúdia, a Mallorca, un nou gènere i mena de cuc marí cavernícola pertanyent a la família 'Polynoidae'.

troballa es va realitzar al fons d'un llac subterrani sense connexions aparents amb el mar. L'aigua d'aquest llac presenta una forta estratificació, és a dir, que presenta capes de salinitat diferent que no es barregen entre elles, i el cuc es troba únicament a les capes del fons, a uns 15 metres de profunditat, on hi ha una salinitat totalment marina.

Els exemplars d'aquest nou taxó, que ha rebut el nom de 'Pollentia perezi', van ser recol·lectats originalment per Joan Pérez, espeleobussejador de Pollença de la Societat Espeleològica Balear, a qui ha estat dedicada aquesta nova espècie.

Els exemplars arriben a dos centímetres de longitud i el seu cos és molt aplanat. No tenen ulls ni pigmentació corporal, excepte unes poques taques minúscules disperses, i mostren paràpodes (apèndixs que els cucs fan servir per nedar o reptar) hipertrofiats. També tenen altres apèndixs sensorials molt desenvolupats, que són adaptacions típiques d'organismes cavernícoles o d'animals del mar profund.

A més, presenten un cervell vermell que és visible a través del seu tegument translúcid i, com altres membres de la família 'Polynoidae', el dors cobert d'escates.

Segons ha informat la UIB, els cucs descoberts exhibeixen un conjunt únic de trets morfològics no registrat fins ara en altres membres de la família 'Polynoidae ', la qual cosa ha suposat haver d'erigir un nou gènere per acomodar-los. El nou nom genèric escollit fa referència a Pol·lèntia, l'antiga ciutat romana situada a l'actual municipi mallorquí d'Alcúdia, on s'ha descobert aquesta espècie.

A més de l'estudi morfològic dels exemplars, els investigadors també han seqüenciat l'ADN mitocondrial i nuclear dels espècimens i han fet una anàlisi filogenètica. Els resultats indiquen que aquesta espècie no està emparentada amb les altres dues espècies de polinoides cavernícoles conegudes, que viuen a Lanzarote ia les Illes Caicos (Bahames), respectivament, sinó amb cucs escamosos que habiten llocs tan remots com les profunditats abissals del Pacífic o la plataforma continental antàrtica.

Aquest fet genera moltes preguntes sobre l'origen, l'evolució, la distribució i les adaptacions d'aquestes espècies en ambients tan llunyans i dispars.

Tot i que l'origen de aquesta espècie encara resulta desconegut, els investigadors assenyalen que la seva restricció a una única cova segurament sigui només aparent, i que futures prospeccions de ben segur la descobriran en altres llocs semblants del litoral.

De fet, fa 15.000 anys la cova on va ser trobat estava completament seca i allunyada diversos quilòmetres terra endins de la línia de costa, durant el darrer màxim glacial, quan el nivell del mar es trobava uns 134 metres per sota de la cota actual. "És molt probable, doncs, que 'Pollentia perezi' mantingui poblacions en altres llocs cavernícoles costaners de Mallorca, Menorca i Cabrera, que, en aquell temps, conformaven una única unitat insular", assenyalen des de la UIB.

Els autors d'aquest descobriment són la doctora Maria Capa, investigadora dels grups de recerca en Biodiversitat, Sistemàtica i Evolució (Bio6Evo) i en Ecologia Marina i Sistemàtica (MarES) de la UIB, i els doctors Joan Pons i Damià Jaume, científics titulars de l'IMEDEA (CSIC-UIB). Els resultats d'aquest descobriment s'han publicat recentment a la revista científica 'Zoological Journal of the Linnean Society'.

Notícies més vistes Avui