Notícies Balears.

Notícies Balears.

Desmantellat grup criminal de robatoris a comerços a Mallorca amb 12 detinguts, un menor d'edat.

Desmantellat grup criminal de robatoris a comerços a Mallorca amb 12 detinguts, un menor d'edat.

Continuen les gestions per a la detenció d'altres membres del grup criminal investigat.

PALMA, 7 set.

La Policia Nacional i la Policia Local de Palma han desarticulat un grup criminal "molt actiu i violent" dedicat al robatori de comerços de Mallorca, detenint fins al moment a 12 persones, una d'elles menor, com a presumptes autors d'integració a grup criminal, robatoris amb violència, furts, amenaces i coaccions.

Segons ha informat el cos policial aquest dijous en nota de premsa, la investigació ha estat complexa i ha durat diversos mesos, estant al càrrec del Grup de Policia Judicial de la Comissaria de Districte Centre de la Policia Nacional amb la col·laboració de la Policia Local de Palma.

El grup criminal, de caràcter familiar, va arribar a Mallorca l'any 2021, desterrat per altres clans per estar involucrats en dos homicidis, l'últim dels quals va motivar el seu desterrament de Ciutat Real i la seva vinguda a Mallorca.

Van començar la seva activitat en petites localitats de l'illa, on la seva violència es va posar ràpidament de manifest, segons la Policia, ja que en un intent d'ocupació van intentar atropellar el propietari de l'habitatge.

La seva activitat en les localitats menys poblades de l'illa era ràpidament detectada i, per tant, ràpidament sotmesa a escrutini, la qual cosa dificultava la seva actuació. Per això, ha afegit Policia, es van traslladar a Palma, on van ocupar habitatges en els barris de Corea i Son Gotleu.

Un cop detectat l'inici de la seva activitat delictiva a la ciutat, l'equip conjunt d'investigació de la Comissaria de Districte Centre i Policia Local de Palma va iniciar la investigació del clan.

Al llarg del temps que ha durat s'ha pogut imputar als membres del grup criminal un total de 43 fets delictius, entre ells diversos robatoris amb violència i intimidació, delictes d'amenaces, coaccions i nombrosos delictes de furto, perpetrats a Palma i a altres localitats de la Part Forana. Des de la Policia han destacat, a més, l'ús de menors a la perpetració dels fets, alguns de curta edat.

Fins al moment s'ha calculat un perjudici patrimonial ja denunciat de 25.000 euros, tot i que el total s'estima en aproximadament 40.000 euros, ja que molts comerciants van desistir de denunciar "per por a les represàlies".

En aquesta línia, el cos policial ha ressaltat l'especial gravetat d'alguns dels fets delictius, en els quals els presumptes autors van perseguir les dependents dels establiments comercials fins al seu domicili, arribant a aterroritzar-les fins a tal punt que una d'elles va deixar el seu lloc de treball i diverses van sol·licitar ser canviades de lloc o la baixa.

Alguns propietaris, davant la gravetat del perjudici patrimonial i la inviabilitat de continuar la seva activitat, es trobaven ja en la tesitura de tancar els seus negocis per les pèrdues que aquestes persones els estaven causant.

El passat 5 de setembre, en un dispositiu orquestrat per a la detenció i pràctica de registres en els barris de Corea i Son Gotleu, en el qual han participat unitats de la Policia Local de Palma, UPR, Rais i unitats aèries de la Policia Nacional, l'equip d'investigació conjunt va procedir a la detenció de 12 membres del grup criminal, un d'ells un menor d'edat, i al registre de quatre domicilis i diversos vehicles del grup.

En el transcurs dels registres es van intervenir nombrosos efectes robats, diners en efectiu, una submetralladora rèplica HK-G36 d'aparença real i armes blanques.

Fins al moment s'ha aconseguit retornar efectes valorats en 5.000 euros als perjudicats, continuant les gestions per a l'entrega de la resta d'efectes intervenits i detenció d'altres membres del grup criminal investigat.