Detectats més de 70 casos seropositius de VIH a les Balears amb el projecte 'Deixa la teva empremta'.
PALMA 3 Des.
Més de 70 casos seropositius de VIH han estat detectats a les Balears amb el projecte 'Deixa la teva empremta', segons ha informat aquest dimarts la Conselleria de Salut en un comunicat.
La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (Semes) ha organitzat a Palma la II Jornada 'Deixa la teva empremta', en la qual han participat professionals dels serveis d'urgències, de microbiologia i de medicina interna dels hospitals que col·laboren en el programa, així com de Mèdics del Món i membres de l'associació ALAS Salut i Sexualitats.
La jornada, celebrada aquest dimarts amb motiu de la commemoració el 1 de desembre del Dia Mundial de la Sida, ha estat inaugurada pel director general del Servei de Salut de les Balears, Javier Ureña, acompanyat pel director d'Assistència Sanitària, Raúl Lara.
Aquest projecte, ideat per la Semes i que compta amb el suport del departament d'investigació i desenvolupament del laboratori Gilead, s'ha implantat a més de 150 hospitals de l'estat, inclosos tots els hospitals públics de les àrees de salut de Mallorca i d'Eivissa i Formentera.
El seu objectiu és la detecció primerenca del virus de la immunodeficiència humana (VIH) en persones aparentment sanes quan acudeixen a un servei hospitalari d'urgències per algun dels motius de consulta en els quals s'ha observat una oculta però alta prevalença de la infecció pel VIH, com les infeccions de transmissió sexual, l'herpes zòster, el síndrome mononucleòtic, la pneumònia i el sexe químic (chemsex).
Des que es va implantar 'Deixa la teva empremta', a principis de 2021, s'han realitzat entre la població de les Balears 7.564 proves serològiques per detectar el VIH, 78 de les quals han donat resultat positiu (el 1,03%).
Fent aquestes proves de detecció del VIH, el programa contribueix a reduir el nombre d'oportunitats perdudes de diagnòstic de les infeccions per aquest virus entre la població. En conseqüència, en diagnosticar primerencs els casos se'ls tracta abans i la infecció es transmet menys, la qual cosa redounda en la reducció dels costos econòmics que hi estan associats i en la millora de la qualitat de vida dels pacients seropositius, aconseguint disminuir la càrrega viral en els primers mesos després d'iniciar el tractament antiretroviral.
Categoría:
Newsletter
Entérate de las últimas noticias cómodamente desde tu mail.