• divendres 3 de febrer del 2023

Detenen a Palma 15 persones i desarticulen una xarxa criminal dedicada a estafar per l'estafa de l'amor.

img
PALMA, 20 Oct. La Policia Nacional ha detingut, a una de les operacions més grans en el marc de la lluita contra la ciberdelinqüència a la Unió Europea, a 16 presumptes criminals, 15 a Palma, dedicats a executar en línia l'estafa coneguda com a 'timo de l'amor' o 'romance scam ', consistent a estafar per internet persones que busquen parella.

Segons ha informat la Prefectura Superior de Balears en una nota de premsa, la 'Operació Marine' va tenir el seu inici fruit d'una investigació en Alacant al voltant d'una estafa milionària per aquesta modalitat.

L'entramat criminal, present en multitud de perfils falsos reflectits en pàgines de cites i xarxes socials, va contactar a través d'elles amb la víctima guanyant-se la seva confiança durant anys , fent creure que estava mantenint una ciberrelació amb un 'marine' dels Estats Units destinat a l'estranger.

A través de videotrucades amb el suposat militar, que no deixava de ser un mer actor, van servir per enganyar durant anys la víctima, que creia que arribaria a formalitzar algun dia una relació sentimental. Tot i això, el seu únic objectiu consistia en el perjudici econòmic de la víctima fruit de l'engany. bitllets d'avió, seguretat per a la vida o suborns. Va arribar a estafar-lo gairebé un milió d'euros.

Segons el relat dels agents, la víctima li va entregar tots els seus estalvis, arribant fins i tot a sol·licitar préstecs personals per obtenir més diners i poder-los transferir. Així, va arribar a dur a terme fins a 75 transferències bancàries amb destinació, majoritàriament, a Malàisia, Indonèsia i Espanya.

Fruit de la desesperació, la víctima li va enviar un paquet a través d'una empresa de missatgeria , contenint gran quantitat de diners en metàl·lic.

Els agents van rastrejar durant mesos els diners de la víctima fins a concloure que es trobaven davant una organització criminal composta per ciberdelinqüents especialitzats en l'engany en línia a tot Europa i que no buscava víctimes només a Espanya.

La Policia Nacional ha localitzat fins ara prop d'una vintena de víctimes a Lituània, Alemanya, Itàlia, Romania, Luxemburg, Finlàndia, Polònia, Eslovàquia, Croàcia, a més d'Espanya. Un frau, que segons les investigació policial, supera amb escreix el milió d'euros.

Els agents han explicat que l'organització havia articulat tot un entramat criminal compost per 'mules' que es dedicaven a rebre a els seus comptes bancaris els diners procedents de les ciberestafes per, posteriorment, donar-li sortida a través d'un esglaó superior de l'organització, mitjançant transferències bancàries a l'estranger, concretament a Malàisia i Indonèsia.

De vegades, davant d'aquesta quantitat de diners, part s'invertia en 'bitcoins' per donar sortida al capital.

Seguint el relat dels agents, l'operació va començar quan la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant, va seguir el rastre dels diners defraudats a la primera de les víctimes, que va denunciar a Alacant ser víctima d'una estafa milionària a través d'un engany amorós.

Els investigadors van seguir el rastre dels diners fins Màlaga, on van detenir un dels caps de l'organització a primers del mes de maig.

En aquesta ocasió, en un registre domiciliari es va intervenir material informàtic que va permetre als agents continuar amb la investigació.

p>

Més tard, al començament del mes d'octubre, els investigadors van concloure amb la desarticulació completa de l'entramat amb l'arrest a Mallorca del líder de l'organització criminal assentada a Espanya i amb la realització de diversos registres domiciliaris a diferents habitatges de l'illa.

El capitost és un home de 27 anys i de nacionalitat nigeriana i que exercia de coordinador dels altres 14 detinguts, que actuaven com a mules encarregades de rebre els diners dels enganys amorosos i enviar-lo a l'estranger.

Segons han detallat, a Màlaga es va dur a terme un altre registre domiciliari en què es va intervenir gran quantitat de material informàtic, que està pendent d'analitzar, i que podria aclarir una gran can ciberestafes comeses a tota la Unió Europea.

De la mateixa manera es van intervenir multitud de terminals mòbils i targetes de prepagament que l'organització estaria utilitzant presumptament per contactar amb les seves víctimes sense deixar rastre, així com documentació falsificada que utilitzava el líder de l'organització per fer-se passar per diferents persones.

Amb aquesta operació la Policia Nacional ha aconseguit aclarir més de 25 delictes d'estafa comesos per tot Europa mitjançant aquesta modalitat delictiva coneguda com a engany amorós .

Els 16 detinguts, amb edats compreses entre els 19 i 31 anys i de nacionalitats nigeriana, mexicana, romanesa, espanyola, colombiana, dominicana i cubana, van ser posats a disposició judicial com a presumptes autors dels delictes de estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

La Policia Nacional ha demanat prudència a l'hora de relacionar-se amb noves amistats a través d'Internet, ja que organitzacions criminals especialitzades, majoritàriament assentades a l'estranger, aprofiten aquests canals per poder arribar a víctimes potencials a Espanya, amb les quals, després d'un engany molt elaborat, aconsegueixen estafar-los grans quantitats de diners. osi alhora sense estalvis i, la majoria, amb préstecs personals pendents.

La investigació ha estat duta a terme per agents de la UDEF de la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant en col·laboració amb agents de la UDEF de Mallorca i Màlaga.

Notícies més vistes Avui