Notícies Balears.

Notícies Balears.

Detenen el propietari de dos locals de compra-venda d'or com a 'inversor' del 'Charly' a 'Jaque Mate'. En català: Detenen el propietari de dos locals de compra-venda d'or com a 'inversor' del 'Charly' a 'Jaque Mate'.

Detenen el propietari de dos locals de compra-venda d'or com a 'inversor' del 'Charly' a 'Jaque Mate'.

En català: Detenen el propietari de dos locals de compra-venda d'or com a 'inversor' del 'Charly' a 'Jaque Mate'.

PALMA, 19 Març.

La Guàrdia Civil ha detingut al propietari de dos locals de compra venta d'or com a presumpte col·laborador de la trama de narcotràfic desarticulada amb l'operació 'Jaque Mate'.

Fonts properes a la investigació han explicat a Europa Press que aquesta persona no va poder ser localitzada el passat dimecres quan es va dur a terme l'operatiu. Ha declarat aquest dimarts davant un jutge de Palma.

El atestat de l'Equip de Delinqüència Organitzada Antidroga (EDOA) de la Guàrdia Civil el situa com suposat finançador de Carlos Cortés 'El Charly' en l'adquisició de partides de cocaïna per a la seva distribució a Mallorca.

Juntament amb Joaquín Fernández 'El Prestamista' tots dos serien "els inversors més importants de l'illa de Mallorca", segons el document al qual ha tingut accés Europa Press.

Aquest darrer detingut és un empresari amb antecedents per extorsió, recaptació i falsedat documental, i es dedica a la compra venda de metalls preciosos i vehicles d'alta gamma.

La Guàrdia Civil sospita que aprofitaria aquestes activitats "per a ajudar a l'organització criminal per a la qual opera". De fet, 'El Charly' va estar donat d'alta en una de les seves empreses el 2017. A més, els investigadors els han situat junts en esdeveniments familiars i consideren que les converses interceptades són "notòriament insinuadores" de la seva participació en el tràfic de drogues.

La Guàrdia Civil ha donat per desarticulada, amb l'operació 'Jaque Mate', una de les majors organitzacions d'introducció de cocaïna a Espanya, amb més d'una tonelada de cocaïna intervenida i 64 persones detingudes en diversos punts d'Espanya, la major part a Balears.

L'operació ha comptat amb diverses fases, de les quals l'actuació aquest dijous a Mallorca va ser la tercera, culminant més d'un any i mig d'investigacions en col·laboració amb organismes internacionals com la DEA nord-americana i les policies de Portugal, Brasil i Colòmbia.

El desplegament de la Guàrdia Civil dóna un cop a una trama complexa d'introducció de cocaïna des Sud-amèrica a través de Portugal. El grup subministrava al 'clan dels Valencians', qui a la vegada distribuïen la droga a Mallorca.

En la primera fase de l'operació van ser arrestades nou persones, incloent-hi el responsable del càrtel colombià a Espanya. La detenció es va produir mentre extreia 1,3 tones de cocaïna camuflades dins de blocs de granit brasiler, a la localitat murciana de Cehegín. La segona fase va incloure 23 registres amb 16 detencions a València, Palma i Toledo.

Dins de l'operació la Guàrdia Civil irrompia aquest dijous en un xalet de luxe d''El Pablo', sota el qual van trobar una xarxa de túnels subterranis a mitja excavar per connectar amb diferents habitatges com a presumible via de fugida.